Minneord av Bjørn Vidar Lerøen
En av Norges store oljepionerer og fremste geologer, Hans Christen Rønnevik er død. Han etterlater seg et faglig livsverk som har bidratt til å gjøre Norge til en av verdens fremste oljenasjoner og et av verdens rikeste land.
Rønnevik ble født i Haugesund 26. juni 1945. Han kom med freden og han ble en av de store bygningsmennene i det nye Norge som vokste frem i etterkrigstiden.
Da han startet sine realfagstudier ved Universitetet i Bergen i 1964, hadde han planen klar: Han ville skaffe seg den nødvendige utdannelse for å vende tilbake til hjembyen og bli lektor. Dersom vi ikke hadde funnet olje, ville det høyst sannsynlig ha gått slik. For under studiene meldte unge Rønnevik seg på et kurs i geologi. Han oppfattet ikke kurset som særlig oljerettet, men han kom til at geologi kunne anvendes til mye, og så ble det funnet olje i Nordsjøen. Dermed var løpet lagt for ham og mange unge studenter.
Fra han startet sin karriere i oljekontoret i Industridepartementet i 1972 og frem til sine siste levedager leverte han en forståelse av geologi som var enestående.
Fra Industridepartementet gikk veien videre til Oljedirektoratet, Saga Petroleum og DNO før han til slutt endte i Lundin, der han ble hovedarkitekten bak oppdagelsen av Johan Sverdrup.
Om Rønnevik er det blitt sagt at han er en kombinasjon av stabukk og geni. Han har gjennom hele sitt yrkesaktive liv holdt seg til faget og aldri slått seg til ro med en konklusjon før den hadde blitt utfordret både en og to ganger. «Der Schlumberger og andre setter to streker under svaret, der begynner Rønnevik», sa en gang tidligere departementsråd Karl-Edwin Manshaus i Olje- og energidepartementet, og la til: «Han vet hva han snakker om, og han kan mer enn å snakke. Han kan finne olje og gass.»
I Lundin ble han letedirektør. Morgenfuglen kom til kontoret før fuglene sto opp. Han tolket seismikk i tidlige morgentimer, så var han leder og så vendte han tilbake til de seismiske kartene.
Hans Christen Rønnevik var høyt respektert i hele det internasjonale oljemiljøet. Han hadde en enkel fremtreden med stor faglig ballast. Han brukte smilet, den gode historien og ikke minst historie og filosofi som virkemidler for å bygge relasjoner, nettverk og til å oppnå resultater.
For mange av oss var han Hansemann. Et stort smil. En faglig ressurs. En god venn.
Fred over minnet.