Publisert 4. februar 2000

(ONS 2010) Det er i de modne feltene at de store mulighetene ligger skal man tro Petoro-sjef Kjell Pedersen.

MODENHET GIR MULIGHETER: Kjell Pedersen har troa på de modne feltene.
Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Oppfordringene fra Oljedirektoratet og Petoro har vært mange, bor flere brønner, få opp mer hydrokarboner. Men boreeffektiviteten er det så som så med, og Petoro-sjef tror de modne feltene rett og sett er for lite attraktive for mange oljeselskap.

– Modenhetsfase høres ut som noe som har med noe gammelt å gjøre. Spørsmålet er hvordan vi klarer å holde entusiasmen oppe også etter at man har kommet inn i driftsfasen, forteller Pedersen fra podiet under årets oljemesse i Stavanger.

Pedersen understreker at det er blitt vanskeligere å finne, og profitten har også gått ned. De nye feltene som nå bygges ut er betraktelig mindre enn tidligere feltutbygginger, og Pedersen tror det vil være mer hensiktsmessig å se enda mer på feltene som er utbygd.

– Vi må «pusse opp» noen av plattformene, det kommer til å bli store mengder modifikasjonsarbeid som må gjøres. Dette vil gi muligheter for teknologiutvikling, og når det gjelder entreprenørene kan jeg bare se fordeler med denne utviklingen, sier en entusiastisk Pedersen.

– Ta flere risikoer
Pedersen påpeker at det er to hovedutfordringer knyttet til den norske sokkelen i dag, lønnsomhet og bærekraftighet. Og en av løsningene på lønnsomhetsspørsmålet skal være villigheten til å ta flere risikoer ved å bruke ny teknologi. Også tunge investeringer og utvikling av små felt er en del av utviklingen skal man tro Pedersen.

– Men dere har bedt om at det bores flere brønner, er ikke en av grunnene til dette at brønnene er vanskeligere å bore?

-Jo, det er en del av utfordringen. Men vi må ta hensyn til de vanskelige brønnene, men vi må også se på hva som kommer ut av brønnene, og det er det som er det viktigste, sier Pedersen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger