Publisert 4. februar 2000

En uønsket hendelse ved Mongstad-raffineriet i august kunne ført til eksplosjon og katastrofe.

Lørdag 23. august sviktet strømforsyningen til viktige kontrollenheter for glideventiler i krakkeranlegget på Mongstad. Det oppstod sterk røykutvikling fra nødskorsteinen, og deretter brann fra toppen av skorsteinen.

Granskningene StatoilHydro har utført konkluderer med at hendelsen raskt kunne ha spredd seg videre til luft og trengt inn i reaktoren som igjen hadd ledet til eksplosiv atmofære. Mongstad kunne ha sprengt i luften. Hadde ikke en våken arbeider trukket nødstoppen kunne ulykken vært katastrofal.

17 personer befant seg i krakkerkomplekset for å forberede en planlagt vedlikeholdsstands, og disse ble evakuert umiddelbart. I tillegg ble 1500 andre arbeidere evakuert fra anlegget

Alle steiner må snus
– Dette er en alvorlig hendelse som både enheten på Mongstad og StatoilHydro må lære av. I det pågående granskingsarbeidet skal alle steiner snus for å sikre at vi forstår hva som skjedde og hvorfor. Dette gjelder ikke bare de tekniske, men også de organisatoriske og menneskelige aspekter. Det er viktig at vi får en helhetlig forståelse av hendelsen, og utvikler konkrete tiltak for å unngå denne type hendelser i fremtiden, sier direktør for Foredling, Einar Strømsvåg.

Da uhellet ble kjent i august rapporterte StatoilHydro hendelsen som et strømbrudd. Likevel avvsier Strømsvåg overfor TV2 Nyhetene at det var et forsøk på å bagatellisere hendelsen.

Konklusjon før jul
– Det er en komponent i anlegget som regulerer strømmen til de to kontrollventilene og prosesstyringsanlegget, og det var den utløsende årsak. Nå ser vi på de bakenforliggende årsakene, og det er der vi ofte finner løsningene for å jobbe med forebyggende tiltak innenfor HMS og sikkerhet, sier Strømsvåg til TV 2 Nyhetene.

Granskningen av hendelsen pågår fortsatt, og den endelige oversikten over langsiktige tiltak vil bli klar på basis av granskningsrapporten. Ifølge StatoilHydro vil de endelige konklusjoner fra granskningsarbeidet være klar ved årsskiftet, og vil da bli oversendt til Petroleumstilsynet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger