Publisert 18. desember 2007

Regjeringen har skaffet seg et nytt troverdighetsproblem etter at Åslaug Haga tirsdag kastet kortene for CO2-deponering fra pilotanlegget på Mongstad i testperioden.

NTB

Illustrasjonsfoto: Hydro

Olje- og energiministeren gikk bort fra løftet om både CO2-fangst og oppstart av anlegget i 2010. I stedet for å betale regningen for en kostbar deponering i testperioden, vil Haga heller kjøpe kvoter for utslippene fram til hele Mongstad-rensingen er på plass i 2014.

Dette betyr at klimagassen slippes ut i atmosfæren i testperioden.

Sterke reaksjoner
Reaksjonene har som ventet vært sterke både fra natur- og miljøorganisasjonene og fra opposisjonen på Stortinget. De fleste reagerer på at regjeringen løper fra sine løfter om rensing fra første dag. I tillegg settes det spørsmålstegn ved regjeringens troverdighet når det gjelder fullskala-rensing av CO2 for hele gasskraftverket på Mongstad, som skal være i drift fra 2014. Flere sier rett ut at de ikke lenger tror på det regjeringen lover.

Frederic Hauge i Bellona reagerer sterkt på at planene utsettes.
– For Bellona var formuleringen i avtalen om at CO2 fra testanlegget skulle deponeres helt avgjørende for at vi ga vår støtte til avtalen. Deponering fra testanlegget vil nemlig gjøre det nødvendig å ta de tunge investeringene på infrastruktur nå med en gang, sier Hauge.

Konsekvenser
Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund, viser til at regjeringens tidsplaner for rensing av gass har sprukket flere ganger. Han frykter en utsettelse av hele renseanlegget på Mongstad, med de konsekvensene det vil ha for en fremtidig klimaavtale og vår egen miljøtroverdighet.

– Det var nettopp denne typen løftebrudd og ekstrautslipp vi fryktet da regjeringen løp fra Soria Moria-løftene og godkjente gasskraftverket på Mongstad, sier Bård Lahn, leder i Natur og Ungdom.

Lahn sier til NTB at det ikke er utslippene i testperioden han bekymrer seg mest for, men troverdigheten til det regjeringen holder på med.

– Dette slår beina under alle løfter. Jeg tviler rett og slett på at rensingen vil være på plass i 2014 når fullskala-anlegget står ferdig, sier Lahn.

– Ingen dramatikk
Seniorforsker i Cicero senter for klimaforskning, Asbjørn Torvanger, mener derimot at det ikke er grunn til å dramatisere for mye.

– Det er ikke så bekymringsfullt at CO2-rensing med deponering ved testanlegget på Mongstad mangler når pilotanlegget står ferdig i 2011, så lenge fullrensing og deponering er på plass fra 2014, sier Torvanger til NTB.

Kvotekjøp i testperioden er en grei løsning. At rensing ville bli dyrt i testperioden, burde regjeringen ha funnet ut for lenge siden, mener Torvanger.

Miljøpolitisk talsmann Gunnar Kvassheim i Venstre kaller det nok et løftebrudd fra regjeringen.
– Regjeringens gasskraftpolitikk er en bløff, sier Kvassheim, som ikke har noen tillit til at et fullskala renseanlegg vil fungere fra 2014.

Festtale
Høyres energi- og miljøpolitiske talsmann Ivar Kristiansen ønsker ikke å gå ut med noen hard kritikk av regjeringen på grunn av Mongstad-utsettelsen.

Han er ikke overrasket over at Stoltenbergs månelanding må utsettes.
Kristelig Folkepartis miljøtalskvinne, Line Henriette Hjemdal, sparer ikke på kruttet og sier at regjeringens klimaengasjement bare er for festtaler.

– Norge ville gjerne framstå som et foregangsland under klimakonferansen på Bali, men på hjemmebane setter regjeringen penger foran hensynet til miljøet, sier hun.

Hennes kollega i Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen, er ikke særlig overrasket. Han sier at dette er en bekreftelse på at regjeringen overselger sine prosjekter uten å kvalitetssikre horisonter og kostnader.

Fakta om Co2-rensing på Mongstad
* Da regjeringen vedtok utbyggingen av Mongstad i 2006 ble det bestemt at kraftverket alt fra oppstarten i 2010 skulle få et testanlegg som skulle rense 100.000 tonn CO2 i året. Testanlegget skulle fungere inntil et fullskala renseanlegg etter planen vil være på plass før utgangen av 2014.

* Dette ble regnet som en viktig forutsetning for at SV ga sin støtte til utbyggingen.

* Tirsdag ble det kjent at testanlegget på Mongstad først vil stå klart i 2011, og at det blir uforholdsmessig dyrt å deponere CO2 som fanges ved anlegget. Klimagassen ved anlegget vil derfor bli sluppet ut.

* Planene om full rensing fra 2014 står fast.

* Utslippene fra testanlegget skal kompenseres ved at staten kjøper kvoter for utslippene fram til hele Mongstad-rensingen er på plass.

Siste fra forsiden

+

Repsol og ConocoPhillips tapte milliardtvist med staten

Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group

Tankekorset

+

Floatel Endurance får enda en Aker BP-kontrakt

+

Disse fem funnene vil Equinor knytte til Castberg-skipet

+

Elektrifiseringen av Troll sprekker på tid og kost

Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group

Tørrskodd med SV

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger