Publisert 11. juni 2007

Frankrikes nyvalgte president Nicolas Sarkozy og hans partiallianse ligger an til å vinne en brakseier i valget på ny nasjonalforsamling., NTB

– Denne første valgomgangen viser at dere vil stake ut kursen for Frankrike, sa statsminister François Fillon etter første runde av valget søndag.

Da stemmene var talt opp viste resultatet at Sarkozy og hans allianse ligger an til å få rundt fått rundt 40 prosent av stemmene.
– Alt vil bli avgjort neste søndag. Derfor må alle franskmenn gå å stemme. Forandringer er i anmarsj, sa Fillin videre.

Storfavoritt
Den konservative partialliansen, med Sarkozys parti UMP i spissen, var på forhånd storfavoritt til valget. Da valglokalene stengte kl. 20 søndag, tydet valgdagsmålinger fra tre meningsmålingsinstitutter på UMP og dets allierte etter andre valgomgang vil få mellom 383 og 501 av setene i den 577 seter store nasjonalforsamlingen, noe som vil gi dem et klart flertall.
Sosialistpartiet er ventet å sikre seg mellom 60 og 170 plasser i nasjonalforsamlingen, mot 149 seter ved forrige valg.

Drahjelp
UMP har hatt god drahjelp av presidentens popularitet etter at han vant presidentvalget i mai, med løftene om å få fart i den økonomiske veksten og få bukt med den sosiale misnøyen i forstedene, der det bor mange innvandrere.

To tredeler av franskmennene mener Sarkozy har gjort en god jobb de få ukene han har vært landets president. Og en klar seier vil gjøre Sarkozy i stand til å starte sitt drastiske reformprogram allerede i sommer.

Valgoppslutningen var rekordlav på rundt 63 prosent, en kraftig nedgang på de 84 prosentene som deltok i presidentvalget i forrige måned.

– Mange folk virker mindre interessert i valget på nasjonalforsamling fordi de tror Sarkozy uansett vil få et stort flertall, sier 48 år gamle Mikhael Perez til Reuters.

Appell fra Royal
Sosialistenes Ségolène Royal ba søndag sine tilhengere møte opp til andre valgomgang neste søndag for å bedre maktbalansen.
– Republikken trenger dere, fordi republikken trenger en sterk kraft fra venstre til å passe på ting, sa Royal.

Men opposisjonen klager over at søndagens valgskred vil bety at Sarkozy får for mye makt. Den siste valgtriumfen kan gi ham en maktkonsentrasjon som ingen annen president har hatt før ham.
– Det er en maktkonsentrasjon som er helt svimlende, og som vi ikke har sett tidligere i republikkens historie, sier sosialisten Pierre Moscovici, som er medlem av Europaparlamentet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger