Publisert 4. februar 2000

For første gang på 27 år viser Odfjell Drilling fram en ny borerigg. Se bildene fra riggen.

Odfjells nye stolthet, «Deepsea Atlantic», ble ferdigstilt fra det koreanske verftet DSME 6. februar. Mannskapet, med kaptein Aksel øren i spissen, satte deretter kursen fra Sør-Korea mot ågotnes utenfor Bergen; for egen maskin. Hele 4.000 nautiske mil tilbakelagt og omtrent fire måneder senere kunne Odfjell Drilling ta i mot «Deepsea Delta» på Coast Center Base på ågotnes.

Noe forsinkelse har det blitt, da riggen opprinnelig skulle vært levert 31. oktober 2008. Nå skal «Deepsea Atlantic» gjennomgå noen tester, det skal mobiliseres noe utstyr og de siste verifikasjonene skal på plass.

– Riggen kommer til å ligge her på ågotnes i et par uker, ikke måneder, sier administrerende direktør i Odfjell Drilling, Ketil Lenning, som stolt kunne vise fram selskapets nye stolthet.

Deretter setter Odfjells nye 6. generasjons dypvannsrigg kursen mot StatoilHydros Gullfaks-felt. Hele fire år skal «Deepsea Atlantic» være på oppdrag for StatoilHydro, med en kontraktsverdi på 4,6 milliarder kroner (USD 735). Inkludert i kontrakten er også opsjoner på utvidelser med to ganger to år.

«Deepsea Atlantic» er en del av Odfjell Drillings nybyggingsprogram, som består av to 6. generasjons ultra-dypvannsrigger og to 6. generasjons ultra-dypvannsboreskip.

Neste år skal «Deepsea Atlantics» søsterrigg «Deepsea Stavanger» leveres fra samme verft i Sør-Korea. I går ble det kjent at Odfjell har inngått en foreløpig avtale med Petrobras for bruk av «Deepsea Stavanger».

ODFJELLS FERSKESTE RIGG: «Deepsea Atlantic» er Odfjells første nybygg på 27 år og er en del av selskapets fornyelsesstrategi. Riggen er en 6. generasjons dypvannsrigg bygget hos DSME, Sør-Korea. (Alle foto:MAIKEN REE)

GIGANTISK: Riggens dekkareal er på hele 7.250 m2, og kvalifiserer dermed til ny verdensrekord. Designet er av typen GVA 7500, og den kan operere på vanndyp mellom 70 og 3.000 meter. Dette gjør at den er meget fleksibel med operasjoner i både svært grunne og dype farvann.
HøYTEKNOLOGISK: «Deepsea Atlantic» er ustyrt med det siste innen høyteknologisk utstyr. Det er blant annet lagt vekt på at riggen skal kunne operere i arktiske forhold med hardt vær da riggen har installert dynamisk posisjoneringssystem og oppankring.
GRøNN RIGG: Riggen er designet for sårbare miljøer, med null-utslipp til sjø, lave utslipp til luft og elektriske løsninger i fokus for å redusere oljevolumene om bord og dermed risikoen for forurensing. Separate avløpssystemer er installert for maskinområder, boreområder og alle rene dekksområder utendørs.
MOONPOOL: Her er «Deepsa Atlantics» moonpool, som er et gigantisk åpent område fra riggen rett ned i havet. Her kan boreutstyr og andre rør senkes ned i havet. Høyden på «Deepsea Atlantic» er 133,5 meter fra underkant av thrusterne til toppen av boretårnet. Riggen er 118 meter høy og 96,7 meter bred.
BOP: Eller Blow Out Preventer, er en ventil som stenger av trykket i brønnen dersom det blir for stort. I «Deepsea Atlantic» har BOPen et lukket kontrollsystem, som er en del av grønn rigg-profilen.
BORETåRN: «Deepsea Atlantic» er utstyrt med dobbelt boretårn, som gjør riggen mer effektiv. Det betyr at når en brønn bores kan boringen klargjøres for neste boreøkt. Dermed blir arbeidet mer effektivt og man unngår nedetid for klargjøring av boreutstyr. Riggen har en borekapasitet på ned til 12.000 meter, og borepakken er levert av National Oilwell Varco.
BOREBUA: Det jobbes på spreng for å klaregjøre «Deepsea Atlantic»s systemer før den skal ut i oppdrag for StatoilHydro. Her er Erlend Tråsdahl, PLS-tekniker i National Oilwell Varco, i gang med programmeringen av riggens boredatasystemer. I borebua er det plass til at seks personer kan arbeide samtidig.

STOLT EIER: Ketil Lenning, administrerende direktør i Odfjell Drilling, viser stolt fram selskapets første nybygg på 27 år. Neste år er han klar for mottakelsen av «Deepsa Atlantics» søsterrigg, «Deepsea Stavanger».

SHAKE IT: Teknisk sjef Kenneth Boldermo viser fram riggens shakerrom. Her blir boreslam skilt fra mud via pumper og rister som siler komponentene fra en annen. Her blir slamtankene tømt via pumping, ikke ved naturlig fall.
UTSIKTSVINDU: «Deepsea Altantic» er full av imponerende detaljer, og ikke minst skinnende ren rett fra verftet. Ingen boreoperasjoner har blitt utført enda på riggen.

KONTROLLROMMET: Tor Anders Berge, DP/kontrollromsoperatør, viser fram «Deepsea Atlantic»s kontrollsystem. Berge var også med på seilasen fra Sør-Korea til Norge. Riggens høyteknologiske utstyr er en del av Odfjells satsing på integrerte operasjoner.

DOBBELT BORDEKK: «Deepsea Atlantic» er bygget maksimal effektivitet og mindre nedetid.
Riggen har derfor dobbelt boretårn. Riggen kan dermed bore konstant, uten pauser for prepping
av ny boreøkt.
STRAKS KLAR: Riggen ankom ågotnes 30. mai. Nå skal den mobiliseres, testes og verifiseres før den om et par ukers tid starter på kontrakten for StatoilHydro. Dagraten på «Deepsea Atlantic» er på 500.000 USD.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend. Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger