Publisert 4. februar 2000

Teknologiprosjektet Mudcube har vært offshore, og kom hjem med tilbakemeldinger om flere ting som måtte utbedres. I går ble versjon to av innretningen avduket, og nå er konseptet klar for kommersialisering.

Selskapet Cubility har arbeidet med sitt nye konsept i flere år, og har rukket å vinne flere teknologipriser, både på OTC- og ONS-messen. Selskapets enhet erstatter tradisjonelle shakere, som har som oppgave å skille borevæske og andre væsker fra steinrester (kaks) som kommer opp fra brønnen. Shakere rister, som navnet indikerer, kaksen ren for borevæske, mens Cubility har kommet opp med en annen løsning: borevæsken og kaksen passerer over en duk med sterkt undertrykk under. Dermed suges væsken ned gjennom duken, mens kaksen transporteres videre på oversiden av duken, ren for borevæske.

HøYTIDELIG: Ole Melberg, daglig leder i Cubility-
investor Energy Ventures, avduket i går Mudcube
F2. (Alle foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Omfavnes av Petroleumstilsynet
Hele systemet er i undertrykk og lukket inne i en boks, og dermed reduserer man sterkt hvor mye gass og avdunst fra oljebasert borevæske som lekker ut til de som arbeider i shaker-rommet. Men det aller viktigste, rent HMS-messig, er trolig reduksjonen i vibrasjoner.

– Tradisjonelle shakere har vært i industrien lenge. Det har funnet sted noen forbedringer, men fortsatt blir arbeiderne utsatt for både støy, kjemikalier og vibrasjoner, sier Magne Ognedal, direktør for Petroleumstilsynet.

– Petroleumstilsynet ser fram til hvordan industrien vil reagere på teknologien som vi har her i dag, legger tilsynsdirektøren til.

Til land med viktige erfaringer
Første utgave av Mudcube var på pilottesting på Statoils Oseberg-felt i fjor, og med bakgrunn i de testene som ble gjort der, har Cubility nå laget en ny versjon av innretningen, Mudcube F2.

– F2-en er litt større utvendig, men mye større innvendig. Den er både breiere og lenger, og har et større vakumbord, og også en mer effektiv vibrasjonsdistribusjon, sier Jan Thore Eia, administrerende direktør i Cubility, til Oilinfo.

I tillegg er det også lagt inn inspeksjonsluker i toppen av enheten.

– Disse er laget slik at når man åpner de, så suges luft inn gjennom lukene. Det betyr at en ikke får avgasser som slipper ut i rommet, sier Eia.

INSPEKSJONSLUKER: Flere interesserte ville
kikke på innsiden av Mudcube-enheten.

Endringene gjør at effekten, som var det største ankepunktet for Statoil, er bedret med minst 40-50 prosent. Nå mener selskapet at de kan måle seg med tradisjonelle shakere fra blant annet M-I Swaco, og etter det Oilinfo kjenner til, skal Statoil installere fire shakere i Cubilitys testområde i løpet av våren, for å sammenligne Mudcube med tradisjonelle shakere.

Svar på MPD-utfordring
Ketil Lenning, tidligere administrerende direktør i Odfjell Drilling, er nå styreformann for Energy Ventures, et investeringsselskap som i likhet med Chevron og Statoil har investert penger i Cubility og Mudcube-konseptet. Han mener Mudcubes mulighet HMS-attributter kun er en positiv ekstraeffekt, men at den vil være spesielt godt egnet innenfor managed pressure drilling (MPD).

– årsaken til det er at denne skiller ut gassen bedre enn tradisjonelle shakere. Ved balansert boring eller MPD får en veldig mye gass i borevæsken opp av brønnen, og den blir håndtert på en sikrere måte med Mudcube. I tillegg fører enheten til en bedre væske-recovery, noe som igjen blir et økonomisk spørsmål når man bruker dyre borevæsker, sier Ketil Lenning til Oilinfo.

Ut i verden
Statoil har støttet Mudcube-prosjektet med både penger og testmuligheter offshore, men Cubility-sjef Jan Thore Eia tror selskapets første gjennombrudd ikke vil komme på norsk sokkel, men i USA. I februar i år ble det nemlig klart at Chevron gikk inn som investor i Cubility.

PEKER OG FORTELLER: Cubility-sjef Jan Thore
Eia (t.v.) viser Ptil-direktør Magne Ognedal og
tidligere Odfjell-sjef Ketil Lenning hvordan
Mudcube-enheten fungerer.

– Nå jobber vi mest mot USA. Amerikanerne har tatt veldig godt imot miljøaspektet ved teknologien, og vi byr på en del prosjekter som markedsfører seg som grønne, og derfor trenger grønn teknologi, sier Eia til Oilinfo, men legger til at selskapet selvsagt også satser inn mot norsk sokkel.

Selskapet får i dag også besøk av Petrobras fra Brasil, som også viser interesse for konseptet.

– Vi håper på å selge den første enheten før sommerferien, og regner i hvert fall med å ha en del kontrakter signert i løpet av året, sier Eia

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger