Publisert 21. desember 2007

Det kan ha vært et uhell ved bøyelasteren allerede før oljeutslippet på Statfjord A forrige uke., NTB

Informasjon NTB har fått, sier at en hydraulikkslange til bøyelastesystemet hos bøyelasteren Navion Britannia revnet først. Dette førte til at ventilen på lastehodet hos bøyelasteren (Coupler Valven) stengte. Ventilen stengte ikke umiddelbart, slik at det en stund pumpet olje mot en stengt ventil. Med en lasterate på 4.000 kubikkmeter i timen, førte det til en enorm trykkøkning, slik at slangen revnet.

Rett på havet
Hydraulikkslangen som først revnet ble byttet ut. Deretter fortsatte lastingen. Da var lasteslangen allerede revnet uten at noen var oppmerksomme på det. Dermed ble all olje pumpet rett i havet uten at det ble oppdaget.

Denne informasjonen som NTB har fått, er ikke bekreftet av noen av de tre instansene som gransker oljeutslippet på Statfjordfeltet 12. desember. Utslippet er det nest største på norsk sokkel noen gang. 3.840 kubikkmeter olje rant ut i sjøen.

Vær- og vindforhold, samt avstanden til land, gjorde at utslippet utrolig nok ikke medførte synlige, alvorlige miljøskader.

StatoilHydro gjennomfører nå en intern gransking, mens Petroleumstilsynet og politiet har startet etterforskning.

StatoilHydro først
Den første rapporten som kommer er StatoilHydros egen rapport. Kommunikasjonsdirektør Ole Morten Aanestad i StatoilHydro sier til NTB at denne rapporten kan foreligge allerede like over nyttår. Det er en konserngransking som skal kvalitetssikres i mange ledd, og Aanestad kan foreløpig ikke si noe om offentliggjøring av rapportens innhold.

Den neste rapporten som kommer er Petroleumstilsynets gransking, som gjennomføres i samarbeid med Statens Forurensingstilsyn og Kystverket. Denne rapporten skal klarlegge blant annet omfang og forløp. Den skal også vurdere bakenforliggende årsaker.

Pressekontakt i Petroleumstilsynet, Ole-Johan Faret, opplyser til NTB at arbeidet med rapporten har høyeste prioritet. Målet er at arbeidet skal gjennomføres raskt, men grundig. Det er ikke satt noen tidsfrist, men Faret antar at rapporten kan foreligge om én til tre måneder.

Politiet sjekker brudd
Den tredje granskingen er det politiet som gjennomfører. Politiet undersøker om det har skjedd ting i strid med regelverket, og om det har foregått noe straffbart.

Etterforskningslederen, politiadvokat Tor Arvid Bruskeland, sier til NTB at politiets arbeid kan trekke ut i tid. Politiet avventer Petroleumstilsynets rapport, og regner også med å få innblikk i StatoilHydros internrapport.

– Vi oppnevner en sakkyndig denne uka, og bruddet på slangen, som nå ligger på Ågotnes, blir blant de første oppgavene for politiets sakkyndige, sier Bruskeland.

Politiet har ikke fått opplysninger som tilsier at det har foregått noe straffbart og har iverksatt granskingen på eget initiativ.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger