Publisert 4. februar 2000

Fusjon mellom Noreco og Det norske kan gi store ringvirkninger for leverandørene.

Tirsdag la Noreco fram sitt forslag om en sammenslåing med Det norske oljeselskap. Bytteforholdet i en fusjon vil være 2,44918 Noreco-askjer for hver Det norske-aksje.

Handlingsforløp i Noreco-frieriet

  • Tirsdag 3. februar la Noreco fram et forslag om en fusjon mellom Noreco og Det norske oljeselskap
  • Tilbudet lyder på 2,44918 Noreco-aksjer for hver Det norske-aksje
  • Det norske kastet denne uken store deler av sitt gamle styre, og Diderik Schnitler ble valgt som ny styreleder
  • Sector Asset Management, storeier i begge selskaper, stiller seg positive til Norecos forslag
  • Det norskes Frøy-felt trekkes fram som et bra samarbeidsprosjekt for de to selskapene
  • Dagen etter Noreco-tilbudet solgte Det norske-sjef Erik Haugane aksjer i selskapet verdt 7,1 millioner kroner

– Våre to selskaper passer perfekt sammen. Tidspunktet er rett for å videreutvikle det norske oljemiljøet, og det er i tråd med signaler fra staten, investorer og norsk leverandørindustri. Sammen blir vi sterkere og kan derfor skape flere arbeidsplasser og øke verdier for aksjonærene i oljenasjonen Norge, uttalte styreleder Lars Takla i Noreco.

Leverandørfordel
Ifølge Noreco vil en fusjon også være til stor fordel for leverandørindustrien,
ved at begge selskaper står bedre rustet til å foreta store utbyggingsprosjekter på norsk sokkel.

– En sammenslåing vil helt klart være positiv for leverandørindustrien. Jeg har fulgt med på serien om oljeeventyret på TV, og det er helt utrolig hva vi har fått til i Norge, men jeg tror vi kan få til enda mer med et uavhengig selskap, sa Noreco-sjef Scott Kerr til Oilinfo.

Også styreleder i Noreco, Lars Takla, tror en fusjon vil styrke leverandørene ved at flere store oljefelt vil bli utviklet.

– En sammenslåing vil gi oss bedre kompetanse og den finansielle styrken som trengs for å utvikle feltene, sier Takla til Oilinfo.

Ringvirkninger
Rolf Hestenes i interesseorganisasjonen Norsk Industri tror en fusjon mellom Det norske og Noreco vil gi store ringvirkninger for norsk leverandørindustri.

– Både Noreco og Det Norske er mindre selskaper med relativt liten produksjon, men med flere interessante prospekter. Hittil har disse selskapene hatt relativt liten betydning for våre leverandører, som i hovedsak jobber med engineering, fabrikasjon, installasjon, vedlikehold og modifikasjon av produksjonsutstyr. Et fusjonert selskap vil sannsynligvis bli sterkere og kunne vokse fortere, spesielt om det gjøres skattemessige tilpasninger som vil gjøre feltutvikling og operatørskap enklere, sier Rolf Hestenes i Norsk Industri til Oilinfo Weekend.

ROLF HESTENES:Mener det trengs flere store
norske oljeselskaper på sokkelen.
(Foto:HENRIK SALTHE)

Større etterspørsel
Flere utbyggingsprosjekter er en gledens nyhet for leverandørene.

– En ny, stor aktør på sokkelen betyr at vi får flere storaktører å forholde oss til, noe som igjen betyr større etterspørsel etter våre tjenester og produkter. Mangfold er alltid bra, sier daglig leder i leverandørselskapet Norwegian Oilfield Supply, Ivar Hognestad, til Oilinfo Weekend.

Et oljeselskap som kan utvikle små felt, vil også bidra til å unngå tørke i utviklingen av prosjekter som har utviklingspotensialpotensial.

– Det er viktig å få flere selskaper med god finansiell ryggrad som kan sette i gang nye felt. Spesielt marginale felt, som blir for små for StatoilHydro å utvikle, sier Petter Birkeland, operasjonsdirektør i JP Kenny Norge, som presiserer at han uttaler som privatperson og ikke på vegne av firmaet.

Kapital er bremsen
Rolf Hestenes i Norsk Industri legger til at Noreco og Det norskes problem er å reise kapital til utbygginger som for eksempel Det norskes Frøyfelt.

– Dette bremser aktiviteten, spesielt på mindre felt, sier Hestenes.

Er det behov for et norsk selskap som kan være i størrelsesorden med StatoilHydro?

– Ja, StatoilHydro dominerer med 80 prosent operatørskap på norsk sokkel. Det er viktig at det opprettholdes et mangfold av operatørselskaper på norsk sokkel for å sikre konkurransemuligheter for norsk leverandørindustri. Dette gjelder både de internasjonale oljeselskapene og et norsk alternativ i vekst, som for eksempel Noreco og Det norske. Hvis vi går tilbake i tid, var det tre norske selskaper; Statoil, Hydro og Saga, som sørget for at tre norske leverandører utviklet en verdensledende subseateknologi som i dag har omtrent 75 prosent markedsandel på global basis. Vi trenger flere selskaper som vil bidra med finansiering og pilotering av ny teknologi, sier Hestenes.

FRøY:Ekspertene mener det er større sjanse for
Frøyutbygging dersom Det norske og Noreco slår
seg sammen. (Foto:DET NORSKE)

Bra for teknologien
Også forskningsmiljøet i IRIS (International Research Institute Stavanger) hilser velkommen en fusjon mellom Noreco og Det norske, og mener sammenslåingen vil styrke leverandørenes teknologiutvikling på norsk sokkel.

– Jeg tror helt bestemt at et stort uavhengig oljeselskap bestående av Det norske og Noreco vil være bra for teknologiutviklingen. Utfordringene står i kø når oljeindustrien beveger seg nordover, og problemene som skal takles er mange, sier president i IRIS, Anna Aabø, til Oilinfo Weekend.

Fokus på boring
Aabø trekker spesielt fram boreteknologi som en utfordring.

– Vi trenger nye løsninger på hele spekteret av petroleumsnæringen, fra utvinning til grønn teknologi. Men med dagens ekstremt høye borepriser må vi få ny teknologi som kan få opp hydrokarbonene på en mer effektiv måte, fastslår Aabø.

Lang prosess
Men det er lange steg å ta før en sammenslåing kan bli realitet. Forslaget må vurderes av begge selskapenes generalforsamlinger og styrer. Det norskes ferske styreleder Diderik Schnitler har uttalt at det er for tidlig for styret å foreta noen vurdering av Norecos tilbud.

– Jeg vet ennå ikke om forslaget om fusjon med Noreco er en god ide eller ikke. Vi er åpne for endringer i bransjen, og vil være en aktiv deltaker i slike prosesser. I en slik sammenheng kan Noreco være ett av flere selskaper som kan være interessante, uttalte Det norskes ferske styreleder Didrik Schnitler om frieriet fra Noreco.

Les også:

Noreco-produksjonen stiger

Haugane selger Det norske-aksjer

– Lite attraktivt tilbud

Vurderte fusjon med Revus

Det norske sier «vent»

Sector er for fusjon

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger