Publisert 4. februar 2000

Den russiske statsministeren Vladimir Putin vil sette i gang arktisk utvinning for alvor og håper på en arktisk avtale mellom de fem arktiske nabolandene.

VIL HA MER I ARKTIS: Statsminister Vladimir Putin.

– Det er velkjent at det er vanskelig å overleve på egen hånd i arktiske strøk. Men jeg tviler ikke på at problemer, også kontinentalsokkelutfordringen, kan løses gjennom et partnerskap, sier den russiske statsministeren.

Vladimir Putin pekte på Canada, Russland, Norge, USA og Danmark i sin appell for å få i stand en avtale i en tale denne uken. De fem landene har en økonomisk sone på 320 kilometer nord for hver enkelts arktisk grense, og den er dette området Russland vil avklare. Ifølge Upstream mener Russland at dette området er en forlengelse av kontinentalsokkelen, og at det dermed bør være med når det skal startes stor letevirksomhet etter olje og gass.

– Dessverre står vi ovenfor mørke spådommer for kampen om Arktis. Men vi overvåker situasjonen og utarbeider fornuftige prognoser, sier Putin.

Statsministeren understreker at avtalen som nylig ble signert mellom Russland og Norge, samt arbeid omkring en internasjonal beredskapsløsning, var eksempler på at fredelig samarbeid er mulig.

I russland bor 1,5 prosent av befolkningen i såkalte arktiske strøk, mens landsdelen representerer elleve prosent av økonomien og 22 prosent av eksporten.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger