Publisert 4. februar 2000

Regjeringen har gitt GIEK muligheter til å garantere for flere typer skip, det kan by på muligheter for vindkraften offshore.

Nærings- og handelsdepartementet har gitt Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) endrede vedtekter for garantier og byggelån til skip. Det betyr at GIEK fra neste uke kan stille garanti ved bygging eller ombygging av fartøy under 100 bruttotonn, fartøy uten fremdriftsmaskineri og innretninger til havs. Dette kan få følger for vindkraftanlegg og fornybar energi til havs skriver Teknisk Ukeblad.

De nye vedtektene betyr at GIEK får muligheten til å garantere for flere typer skip, i motsetning til tidligere hvor vedtektene kun omfattet bygging og ombygging av skip i Norge i henhold til OECD-definisjonen av skip.

En annen endring i vedtektene gir GIEK mulighet til å garantere for låm som er av nasjonal interesse, ikke bare ved konkrete leveranser fra Norge.

– Med vedtektsendringen kan GIEK tilby det samme som mange andre vesteuropeiske garantiinstitutter allerede kan, sier Wenche Nistad, administrerende direktør i GIEK til Teknisk Ukeblad.

Industripolitisk direktør i norsk industri sier i en pressemelding at han er svært fornlyd med vedtektsendringene som han mener kan gjøre at industrien vil benytte GIEK inn mot offshore-vindmarkedet.

Han påpeker også at dette har blitt forelått fra Norsk Industri flere ganger, og at de nå er glad for at det blir gjort endringer.

I de nye vedtektene heter det at i tillegg til garanti kan det gis lån for selskaper i Norge for:

» Bygging eller ombygging av fartøy under 100 bruttotonn som kan registreres i norsk skipsregister og som skal brukes i næring. Bygging eller ombygging av fartøy uten fremdriftsmaskineri. Bygging, ombygging eller sammenstilling av innretninger til havs eller produksjon av vesentlige underleveranser til disse. »

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger