Publisert 4. februar 2000

Den 60. utgaven av BPs «Statistical Review of World Energy» er nå publisert, og tallenes tale er klar: For første gang i verdenshistorien har Kina gått forbi USA i energikonsum.

OPP OG NED: Etterspørselen går opp, men produksjonen
av olje og gass klarerikke helt å henge med, viser den siste
utgaven av BP Statistical Review of World Energy
(Foto: HYDRO)

BP Statistical Review of World Energy har tegnet et klart bidle av verdens energiutvikling, bade på produksjons- og forbrukssiden, siden 1951. Denne uken ble 2011-utgaven offentliggjort, med en god miks av positive og negative tendenser.

I 2010 var den globale finanskrisen offisielt over (selv om etterdønningene kommer til å merkes lenge), og fjoråret markerte også året Kina gikk forbi USA som verdens største energikonsument.

Opp og ned
Energietterspørselen fortsetter å stige over hele verden, og den økte hungeren etter fossile brennstoffer førte også med seg en rekordstor økning i mengden CO2-utslipp – den største økningen fra et år til et annet siden 1969.

Olje er fortsatt den mest brukte energiformen, med 33,6 prosent av markedet, men dette tallet sank i 2010 for det ellevte året på rad.

Den globale oljeetterspørslen steg med 2,7 millioner fat per dag, eller 3,1 prosent. Kina stod for mesteparten av økningen i oljeforbruket (opp med 806.000 fat per dag), tett fulgt av USA, Russland og Brasil.

Oljeproduksjonen klarer ikke å henge med etterspørselen, og mens land som Nigeria og Qatar økte sin oljeproduksjon, ble Norge det landet i verden som gikk mest ned.

På naturgassfronten var det også vekst, og forbruket av gass steg med rekordstore 7,4 prosent, og produksjonen her klarer nesten å henge med; den var opp 7,3 prosent. 31 prosent av gassproduksjonsveksten kom fra land i det tidligere Sovjetunionen.

LNG havnet også i en særstilling, og økte sitt omfang i markedet med 22 prosent – til 56 BCM – den største økningen noen sinne.

Kina øker mest

Alt i alt steg den globale etterspørselen etter energi med 5,6 prosent – den høyeste økningen siden den globale oljekrisen i 1973. Verdensøkonomien fikk en kraftig opptur etter nedgangstidene de siste årene, og den totale etterspørselen oversteg tallet for det forrige rekordåret, 2008. Kina er nå også offisielt Asias største gassmarked.

Størst vekst i konsum hadde Kina, men BPs konsernsjef Bob Dudley sier landet ikke overser ansvaret som følger med dette:

– Jeg var i Kina for noen uker siden, og fikk et klart inntrykk av hvor hardt Kina tenker på effekten og følgene av økt konsum. De er veldig fokuserte på å balansere sosial enhetstenkning og bærekraftig vekst. De er kort og godt like opptatt av energisikkerhet og klimaendringer som oss, sier Dudley i en kommentar.

Totalt vokste Kinas energikonsum med solide 11,2 prosent.

Alt i alt er det først og fremst utviklingen i såkalte u-land, eller land utenfor Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), som driver veksten fremover, mener BPs sjefsøkonom Christof Rühl.

– Etterspørselen i OECD-land steg med 3,5 prosent – den største økningen siden 1984, men for land utenfor OECD steg den med 63 prosent, sier Rühl.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger