Publisert 4. februar 2000

Etter å ha brukte det siste halvåret på å vurdere over 170 ideer til nytt oljevernutstyr, har NOFO nå bestemt seg for å gi kontrakt til nærmere 20 konsepter. Denne uken signeres de fire første avtalene.

FIRE MILLIONER: De første fire kontraktene har en verdi på i overkant av fire millioner kroner. Hans V. Jensen sier at de fleste av de nærmere 20 kontraktene går til norske selskaper. Foto: ALF INGE MOLDE

I løpet av de siste fem årene har Norsk Oljevernforening for Operatørselskap (NOFO) brukt 300 millioner kroner på å sikre at Norge har det beste oljevernutstyret i verden. Likevel er det en kjent sak at dagens utstyr har klare begrensninger, blant annet knyttet til bølgehøyde og strøm.

Dette er bakgrunnen for at NOFO i januar gikk bredt ut og lovet opptil 30 millioner kroner i støtte til selskaper som med banebrytende og ny teknologi kunne være med på å løfte dagens standard.

Satsningen, ledet av NOFO og Kystverket, fikk navnet «Oljevern 2010», og NOFO la ikke skjul på at operatørselskapene ønsket seg bedre utstyr med tanke på satsing nordover og eventuell åpning av jomfruelig boreareal i sensitive områder nær land.

Flere kontrakter de neste ukene
I tillegg til betydelig finansiell støtte, beholder leverandørene patenter og rettigheter, samtidig som NOFO har forpliktet seg til å kjøpe inn det første eksemplaret av et ferdig utviklet og kommersielt tilgjengelig produkt av selskapene som når helt fram i prosessen.

Responsen lot ikke vente på seg. I løpet av de neste månedene leverte 120 forskjellige selskaper inn over 170 forslag innen NOFOs fire satsningsområder; oppsamlingsteknologi, dispergering, fjernmåling og utstyr for kyst- og strandsone.

Utover vår, sommer og tidlig høst har de vel 170 ideene blitt redusert til nærmere 20 ideer som nå får kontrakt med NOFO. For å få kontrakt krever NOFO at prosjektene er fullfinansiert. Kontraktsinngåelsene kommer til å bli offentliggjort i løpet av de kommende ukene.

Til sammen har de fire avtalene som nå er inngått med tre leverandører en verdi på i overkant av fire millioner kroner.

En britisk, en svensk
– Den første avtalen er inngått med det britiske selskapet Vikoma International, et selskap som ble etablert innenfor BP, men som har vært frittstående lenge, sier leder for forskning og utvikling Miljø i NOFO, Hans V. Jensen, til Petro.no.

Selskapet har utviklet et konsept for en oljelense som kan slepes betydelig raskere enn dagens lenser. Hvor mye raskere er det altfor tidlig å si noe om.

– Det vet vi ikke ennå. Dette er nybrottsarbeid, og før prosjektet er realisert har vi ikke oversikt over hvor mye bedre den blir, sier Jensen.

Kontrakt nummer to er inngått med ORC AB, et lite svensk selskap som designer og utvikler nye konsepter og leier verkstedsplass fra gang til gang.

– I Norge er selskapet kjent for paravaner som brukes til å holde en lense utspilt fra ett fartøy, i stedet for å bruke to fartøy. Det minner om en oter, forklarer Jensen.

I denne forbindelse skal selskapet utvikle en ny og mer effektiv skipsbasert løsning for påføring av dispergeringsmiddel på oljesøl til havs.

– Det som er besnærende med dette systemet, er at systemet kan overføres til mindre fartøyer hvis det fungerer godt som stort offshoresystem, sier Jensen.

? og to norske
De to siste kontraktene går til tradisjonsrike H. Henriksen Mekaniske Verksted i Tønsberg. I oljeindustrisammenheng er bedriften kanskje mest kjent for å bygge utløserkroker for MOB-båter.

H. Henriksen Mekaniske Verksted skal utvikle produkter som skal utvikle produkter til bruk i skjermede farvann og i strandsonen; både en stor arbeidsflåte og en bærbar oljeopptaker for oppsamling av oljesøl.

Hans V. Jensen sier at NOFO er fornøyd med oppslutningen, men utelukker ikke at det kan komme nye utlysninger.

Kan bli nye utlysninger
– Vi har fått inn veldig mange forslag, og de er høvelig greit fordelt på de fire satsningsområdene. Men vi tar fremdeles imot nye konseptforslag. Vi kan ikke love når disse kan bli behandlet, for nå jobber vi for fullt med denne rundet. Men vi skal ikke se bort ifra at det blir nye utlysninger, sier Jensen til Petro.no.

To av de tre selskapene som fikk kontrakt i denne omgangen er utenlandske. Norske selskaper stikker likevel av med de fleste av de i alt 20 kontraktene som nå deles ut. Jensen bekrefter at det både dreier seg om etablerte og helt nye aktører i oljevernsammenheng.

– Det er vel spesielt kjekt at nye selskaper satser?

– Ja, det er kjekt, sier Jensen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger