Har produsert 1 milliard fat oljeekvivalenter

Troll B (Foto: Øyvind Hagen / Statoil)
Publisert 21. desember 2016

Troll B har produsert en milliard fat oljeekvivalenter siden den kom i drift 19. september 1995. Troll B og C kombinert har vært den største oljeprodusent på norsk sokkel de siste tre årene.

Produsert tre ganger så mye som forventet
Oljen på Troll-feltet er å finne i tynne oljekolonner og effektiv utvinning har krevd innovative løsninger og teknologi. Resultatet er bevis på at innsatsen har lønnet seg: Troll B har faktisk snart produsert tre ganger mer enn det som var oppgitt som forventet volum i Plan for utbygging og drift (PUD).

Da Troll B startet produksjonen i 1995 var ni oljebrønner og en gassinjektor forboret. I mer enn 21 år har plattformen levert solide mengder olje med meget høy regularitet. I snitt er det produsert 20600 kubikkmeter per dag. I 2016 vil gjennomsnittet være på 12000 kubikkmeter per dag, en imponerende rate for en «oljedame» på 21 år, skriver Statoil i en pressemelding.

200 milliarder til den norske stat
En milliard fat olje fra Troll B har, basert på gjennomsnittlig oljepris for årene i produksjon, gitt en inntekt på 268 milliarder norske kroner. Rundt 200 av disse milliardene har gått tilbake til den norske staten gjennom direkte eierskap og skatt – nesten 75 prosent.

– Oljen og gassen som samlet er produsert fra Troll-feltet så langt representerer verdier for 1300 milliarder kroner. Etter 20 års produksjon ligger Troll an til å bli norsk sokkels høyest oljeproduserende felt for fjerde år på rad. Troll B leverer høy regularitet og gode HMS-resultater, og dette er resultat av dedikerte medarbeidere som gjør en fantastisk innsats hver dag, både i havet og på land, sier Lars Høier, produksjonsdirektør på Troll.

Stadig flere brønner
Troll B har de senere årene hatt en «flat» produksjonsprofil takket være effektivt og aktivt boreprogram samt teknologiutvikling og -implementering. Fortsatt er det utsikter til oljeproduksjon på plattformen de neste 8-10 år.

Gjennom 2015 ble det satt ny rekord i tilbakelagt distanse i reservoaret, med nye 145000 borede reservoarmeter. Det er budsjettert med oppstart av 15 nye brønner i 2016.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger