Publisert 4. februar 2000

Stortinget har godkjent de massive planene for utbygging og drift (PUD) av Ekofisk Sør og Eldfisk II, på dagen 40 år etter Trygve Bratteli markerte starten på det norske oljeeventyret.

GODKJENTE: Ekofisk Sør (øverst) og Eldfisk II har fått
godkjente PUDer for utvidelser
(Foto øverst: ConocoPhillips. Eldfisk, nederst, skal og gå
gjennom store forandringer
(Foto: Arnulf Husmo/Norsk Oljemuseum)

De to planlagte feltubyggingene var ikke forventet å få nei fra noe hold, og kontraktsmengden alene får norsk leverandørindustri til å heve glassene. Det var likevel med et snev av politisk prestisje at Stortinget offisielt godkjente planene, på dagen 40 år etter at daværende statsminister Trygve Bratteli klipte snoren på det som kom til å bli blant de største økonomiske eventyrene på norsk sokkel noen sinne.

For Ekofiskfeltet betyr godkjennelsen nye tiår med produksjon.

Ekofisk Sør skal få en ny brønnhodeplattform, 2/4 Z, med slisser for 36 produksjonsbrønner og åtte vanninjektorer fra de tilhørende subseainstallasjonene. Den nye plattformen vil øke Ekofisks utvinningsgrad fra 49,5 til 52 prosent (tilsvarende 25-35 millioner Sm3), noe som er særdeles bra i global sammenheng. Dette prosjektet vil se nye 25-30 millioner kroner investert, og 2/4 Z skal forbindes med Ekofisk-senteret med en ny gangbro.

Ekofisk Sør skal etter planen starte produksjonen sent i 2013, mens Eldfisk II må vente helt til 2015 for det samme.

Nummer to
Eldfisk II skal bygges ut med en integrert plattform (brønnhode, prosess og boligkvarter), kalt Eldfisk 2/7 S, og som skal knyttes til det eksisterende Eldfisk-senteret.

Den nye plattformen vil stå for 40 nye produksjons- og vanninjektorbrønner, og vil muliggjøre fortsatt bruk av eksisterende plattformer på Eldfisk- og Embla-feltene. Den allerede godt etablert 2/7 A-plattformen vil også få to nye brønner.

Utvinningsgraden for Eldfisk vil etter dette stige fra 22 til 28,5 prosent, da mellom 35 og 35 millioner Sm3 ekstra vil bli hentet opp. Det hele skal koste mellom 35 og 40 milliarder kroner.

ConocoPhillips er operatør for utvinningstillatelse 018 (35,11 prosent). De øvrige medeierne er Total E&P Norge (39,90 prosent), Eni Norge (12,39 prosent), Statoil Petroleum (7,60 prosent) og Petoro (5,00 prosent).

Til sammen utgjør de to feltutbyggingene en signifikant del av det totale investeringsanslaget å norsk sokkel de neste to årene.

Les også:

Historisk høy investeringsaktivitet

Aker skal modifisere Eldfisk

Modifiserer Ekofisk for 280 millioner

ConocoPhillips deler ut Ekofisk-kontrakter

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger