Publisert 4. februar 2000

Et års tid etter utbyggingsprosjektene igjen begynte å rulle i oljeindustrien, går også FMC Kongsberg Metering gode tider i møte. – Fram til fjerde kvartal 2010 var det ganske stille. Nå ser vi at mye leer på seg, sier øyvind Frydenberg.

NY SERIE:

I en ny ukentlig serie vil Oilinfo gjøre større intervjuer med ledere i aktuelle bedrifter for å kaste lys over markedssituasjonen.

Tidligere intervju:
Aker Stord
GMC Gruppen
Hitec Productes
Apply
Scana Industrier

FMC KONGSBERG METERING:

Leverandør av målesystemer til olje- og gassinstallasjoner og FPSO-er.

Har kontorer i Konsberg, Tønsberg og Stavanger. Hadde tidligere også kontor i Nederland og Dubai, men dette er nå konsolidert i Kongsberg.

Omsatte totalt for 243 millioner kroner i 2010.

De siste årene har FMC Kongsberg Metering sett omsetningen gå fra 369,5 millioner kroner i 2008 til 294,7 millioner i 2009 og 243 millioner kroner i 2010. Disse tallene inkluderer også noe aktivitet fra Nederland og Dubai. Ser man på selskapets norske regnskap, var omsetningen i 2008 på 326,5 millioner kroner, med et resultat før skatt på 21,6 millioner kroner.

I 2009 omsatte selskapet ifølge de norske regnskapene for 265,1 millioner kroner, med et resultat før skatt på 36,0 millioner kroner. 2010-tallene er ennå ikke offentliggjort. Variasjonene fra år til år skyldes i stor grad antall og størrelse på prosjekter selskapet er inne i, samt når prosjektene avsluttes.

Fortjenesten har vært stabil, sier daglig leder øyvind Frydenberg til Oilinfo, men fram til fjerde kvartal 2010 var det relativt stille på kontraktsfronten for selskapet – som hovedsakelig leverer målesystemer til olje- og gassinstallasjoner og FPSO-er.

– Vi leverer alt av fiskale målesystemer. Der det er inntekter, skatter, avgifter eller brenngassmålinger involvert, der er vi. Du kan si at vi leverer kassaapparatet, sier Frydenberg.

– Små feil gir store utslag
Det betyr blant annet måling av hvor mye olje og gass som passerer eksportpunktene og hvor mye gass som går med til fakling på offshoreinstallasjoner. Sistnevnte utløser CO2-avgifter til staten. Kravene til måleutstyret er høye.

– Oljemålerne må kalibreres minimum hver fjerde dag, og på lastestasjoner må utstyret kalibreres for hver last for å sikre at man måler riktig. Vi snakker om vanvittige verdier, og små feil kan få store utslag, sier Frydenberg.

Store deler av leverandørindustrien fikk merke finanskrisen og den påfølgende investeringsvegringen blant operatørselskapene på kroppen da nye prosjekter ble satt på vent i 2009. I løpet av 2010 løsnet det imidlertid for alvor.

Daglig leder i FMC Kongsberg Metering, øyvind Frydenberg. Foto: ALF INGE MOLDE

Snudde med Goliat-kontrakt sent 2010
FMC Kongsberg Metering merket på sin side følgene senere enn de andre selskapene i FMC-familien og resten av leverandørene som sikter mot nye prosjekter.

– Vi ligger trekvart eller ett år etter at for eksempel subseakontraktene blir delt ut. Først da trekker de inn oss, sier Frydenberg.

Etter en lang periode uten store, nye kontrakter landet selskapet kontrakt med Hyundai på å levere målesystem til Goliat i november 2010.

– Den kontrakten var viktig, og vi jobbet lenge for å få den i land. Subseabiten av prosjektet ble jo avgjort i 2009, så det er et typisk eksempel på hvor lenge etter vi ligger i løpet, sier Frydenberg.

Goliat viste seg å bli en stor skuffelse for subsea-storebroren til FMC Kongsberg Metering i Kongsberg, FMC Technologies. Kontrakten på å levere åtte overtrålbare brønnrammer, 24 ventiltrær, kontrollsystemer, 20 kilometer med kontrollkabler i stål, intervensjonsutstyr og koblingssystem til en verdi av 2,3 milliarder kroner gikk til konkurrenten Aker Solutions.

Vinner på systemtankegangen
I løpet av vinteren 2012 skal Frydenberg på sin side levere måling av råolje, drivstoff og fakkelgass, injeksjon og gassløfting, og testseparator for måling av olje, gass og vann. Han beskriver prosjektet som relativt stort og komplisert med sofistikerte løsninger.

– Det er spesielt at et norsk selskap langt inni skauen i Buskerud klarer å sikre seg en slik kontrakt med et sørkoreansk selskap som har mange lavkostland i nærheten. Timeprisen vår er heller ikke lav. Styrken vår ligger i å levere komplette, integrerte systemløsninger. Jo mer komplekse systemer kunden ønsker, jo større fordel for oss, sier Frydenberg.

– Vi vant på pris også, legger han til.

Nå følger selskapet spent med på nye prosjekter på norsk sokkel, blant annet Statoils bølge av fast track-prosjekter. I tillegg til å levere utstyr, er service og assistanse en viktig del av jobben for FMC Kongsberg Metering.

– Vi har kontrakter med selskaper som Statoil, Shell, Marathon, Centrica UK, Esso, Gassco, Maersk og GDF Suez, og har blant annet døgnbemannet telefonsupport for disse. Her har vi mulighet til å logge oss på systemene deres offshore fra land for assistanse. Dette er en viktig del av hva vi gjør, og det er en viktig del for kundene, sier Frydenberg.

På egne ben, men godt samarbeid
– Hvordan er samarbeidet med resten av FMC-familien i Kongsberg?

– Vi er rundt 100 ansatte, så vi er lillebroren til store subsea. Men det betyr at vi kan være litt mer lettbeint og kjappere. Som selskap står vi solid på egne bein, men det er likevel en del samarbeid når det kommer til teknologi og markedskunnskap.

– Det vi kan er å levere systemer. Så har subsea-avdelingen til FMC kanskje ti tolv-metallurger og andre spesialister vi kan spørre om hjelp hvis vi trenger til det. De spør oss også, så det går begge veier, sier Frydenberg.

Det norske hjemmemarkedet til FMC Kongsberg Metering står normalt for rundt 50 prosent av omsetningen. En viktig del av dette er kontrakter på landanlegg som Kårstø, Mongstad, Kollsnes. Internasjonalt peker Midtøsten og Brasil seg ut.

– Hvor står selskapet om fem år?

– Vi skal ha en stor markedsandel, sier Frydenberg, uten noe ønske om å tallfeste omsetningsmålene.

Markedsandelen på norsk sokkel er imidlertid høy fra før. Ifølge Frydenberg har den ligget på mellom 70 og 80 prosent de siste årene.

– Enkelte år har den til og med vært 100 prosent, sier han.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger