Nå skal også Sleipner og Gudrun kobles på strøm fra land
Pressemelding
28. oktober 2019
Illustrasjon: Equinor
Nå skal også Sleipner og Gudrun kobles på strøm fra land
Pressemelding
28. oktober 2019

Fra og med 2022 skal Johan Sverdrup-feltet forsyne feltene Gina Krog, Ivar Aasen og Edvard Grieg med landkraft. Nå vil i tillegg ytterligere seks felt – og totalt ti felt – motta kraft fra land fra områdeløsningen: Sleipner, Gudrun, Utgard, Gungne, Sigyn og Solveig.

Lisenspartnere i området har nå blitt enige om å maksimere utnyttelse av kraft fra land til området ved også å legge til rette for delelektrifisering av Sleipner feltsenter.  Den samlede løsningen for området bidrar til en gjennomsnittlig reduksjon i CO₂-utslipp på nærmere 1,2 millioner tonn CO₂ hvert år, skriver Equinor i en pressemelding.

Den opprinnelige områdeløsningen for kraft fra land til Utsirahøyden omfatter feltene Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Gina Krog og Ivar Aasen. Kraft fra land til områdeløsningen er en del av andre fase av Johan Sverdrup-utbyggingen og blir utviklet med en tilleggskapasitet på 35 MW for å kunne dekke ytterligere kraftbehov framover.

Enigheten blant lisenspartnerne som nå er forhandlet fram, legger opp til at Sleipner feltsenter, sammen med Gudrun-plattformen og andre tilknyttede felt, vil kunne forsynes med kraft fra land for å dekke deler av sitt kraftbehov. Denne løsningen sikrer også at Edvard Grieg-plattformen, operert av Lundin Norway, kan dekke hele sitt kraftbehov med kraft fra land.

Løsningen for Sleipner feltsenter innebærer at Sleipner legger en kraftkabel til Gina Krog-plattformen som kobles opp til områdeløsningen til Utsirahøyden med egen kraftkabel innen slutten av 2022. Behovet for kraft fra land kan i enkelte perioder være større enn kapasiteten i områdeløsningen. I slike perioder vil Sleipner kjøre gassturbiner for å dekke underskuddet.

Næringslivets NOx-fond bidrar med opptil 430 millioner kroner for å kunne realisere delelektrifiseringen av Sleipner og de tilknyttede feltene.

Partnerne i Sleipner-lisensen planlegger en endelig investeringsbeslutning i løpet av andre kvartal 2020.

Oversikt over kommende letebrønner og feltutbygginger – prøv Petro Database gratis i 30 dager, ingen bindingstid!