Publisert 9. november 2017

Torsdag 9. november ble åpningen av kontrollrommet for Valemon markert på Sandsli i Bergen.

Plattformen blir den første plattformen i Statoils portefølje som fjernstyres fra land.

– Dette er en viktig milepæl for Statoil. Vi har lenge hatt landbasert overvåking og styring av operasjoner i havet, men med fjernstyring av Valemon har vi tatt et nytt viktig steg i vår digitaliseringsreise, sier Gunnar Nakken, direktør for Drift Vest i Statoil.

Valemon er designet og bygget for en slik fjernstyring. Statoil har i dag ingen andre lignende plattformer, men at dette i framtiden kan bli løsningen for flere slike mindre og mellomstore plattformer er der liten tvil om. Da vil fjernstyring være en viktig byggekloss.

– Hovedtyngden av vår produksjon vil fortsatt foregå på store, bemannede plattformer, som Aasta Hansteen og Johan Sverdrup-plattformen, men for litt mindre plattformer og felt vil det absolutt være aktuelt. Først skal vi derimot høste erfaringene fra Valemon, sier Nakken.

– Med ny teknologi og kunnskap, kan vi utnytte fordelene med å ha flere mindre, standardiserte byggeklosser som kombineres ulikt fra felt til felt, for best mulig ressursutnyttelse. Vi ønsker å kombinerer den beste teknologien, sub-sea og topside, for å finne optimale løsninger for hvert prosjekt. Dette vil gi sikrere drift, sier Nakken.

Fjernstyring av Valemon-plattformen fra land er ett eksempel på hvordan Statoil tar i bruk nye arbeidsmetoder og samhandlingsformer som gir nye muligheter og fortrinn.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger