Publisert 1. juni 2006

Regjeringen har seg selv å takke for en dårlig dag på jobben. Det går igjen i flere lederartikler som tar for seg vrakingen av Johan Fr. Odfjell som ny styreleder i Statoil.

NTB

Statsministerens kontor

I lederartikler og kommentarer i torsdagens aviser, stilles det kritiske spørsmål til regjeringens håndtering av saken. Klassekampens Alf Skjeseth mener høyresiden hadde grunn til en aldri så liten sommerfest og at regjeringen bare har seg selv å takke.

– Odd Roger Enoksen sto att som ein ribba hane. Kvelden før repeterte han si støtte til Odfjell som styreleiar før han i går stilte seg bak Odfjells avgjerd om å trekke seg, heter det i Klassekampens kommentarartikkel som avsluttes med:
– Høgresida raljerer med rette over manglande samsvar mellom ord og handling i næringspolitikken. Det hastar med å levere varer på området, men Odfjell-saka har vore ein ny nedtur.

Klart signal
Dagsavisen mener at det som måtte skje, skjedde etter et klart signal fra regjeringen. På lederplass skriver avisa at regjeringen kastet inn håndkleet akkurat tidsnok til å stanse en mer alvorlig skade på sitt eget og Statoils navn og rykte.
– Det merkelige er at Statoils valgkomité ikke innså det, men trengte å få det inn med teskje, står det på kommentarplass i Dagsavisen.

Aftenposten mener Odfjell gjorde et riktig valg da han ga beskjed om at han ikke lenger er kandidat, men avisen legger til at regjeringen kommer svekket ut av saken.
– Det er ingen tvil om at uroen og usikkerheten som senere oppsto, ligger på regjeringen alene, skrives det på lederplass.

«Stakkars Statoil»
Den politiske ledelsen i Aftenposten mener at regjeringens problem er at den gjorde en altfor dårlig jobb.
– Uryddigheten reiser spørsmål om hvordan regjeringen er i stand til å forvalte sine interesser som majoritetseier i et børsnotert selskap til selskapets beste, heter det.

Med fete typer utbasunerer Dagens Næringsliv «Stakkars Statoil» og legger til i innledningen på lederartikkelen «at stort dårligere kan det ikke gjøres».
– Statsminister Jens Stoltenberg og olje- og energiminister Odd Roger Enoksen har gitt etter for press og latt den de mente var den beste kandidaten til styreledervervet trekke seg, er avisas mening om Odfjell-tvisten.

Kontroversiell
Trygve Hegnar skriver i sin kommentar i Finansavisen: – At Odfjell trakk seg som kandidat til styreledervervet i Statoil, var den eneste utgangen etter at både statsminister, olje- og energiminister, LO-leder og sentrale politikere gikk imot ham.
– Statoil kan ikke ha en styreleder som er så kontroversiell og hvor argumentene mot hans kandidatur er så sterke, skriver Hegnar.

Dagbladets John Olav Egeland slår fast at Statoil-saken viser at regjeringen mangler en aktiv næringspolitikk – og en sterk leder, mens VG på lederplass skriver at Odfjell gjorde klokt i å trekke seg, fordi «moraliserende politikere i regjeringspartiene har hausset opp en stemning som gjorde situasjonen umulig både for ham og Statoil».

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger