Publisert 6. juni 2007

Næringslivsorganisasjoner ber G8-lederne gi klare signaler om framtidas klimapolitikk. Et klart rammeverk er nødvendig for langsiktige investeringer, hevder de., NTB

Klimanettverk for næringslivet, med flere hundre bedrifter i Europa, USA og Australia som medlemmer, oppfordrer G8-møtet om å sikre kontinuitet i arbeidet med et langsiktig, forpliktende rammeverk for det internasjonale karbonmarkedet.

FNs klimakonferanse på Bali i desember må komme fram til et klart mandat for forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale, som kan tre i kraft når Kyotoavtalen utløper i 2012. Dersom en ny avtale ikke kommer på plass i tide, vil det skape et politisk og juridisk tomrom med negativ virkning for investeringer i klimavennlige energiformer, heter det i uttalelsen fra næringslivsalliansen.

– Langsiktig
– Næringslivet har innsett alvoret i klimatrusselen. Vi ber G8-lederne skape det politiske trykk som er nødvendig for å få til et langsiktig, internasjonalt rammeverk som gir næringslivet mulighet til å planlegge, investere og utvikle karbonfattige teknologier og produkter, sier Sebastian Gallehr fra e5, Det europeiske næringslivsråd for bærekraftig energi.

Også 23 ledere for banker og forsikringsselskaper ber G8-lederne bidra til fortgang i forhandlingene om en ny klimaavtale, som kan gi klare og forpliktende mål om utslippsbegrensninger både på kort og lang sikt.

Verdensøkonomien risikerer enorme tap dersom en ikke får kontroll med utslippene av klimagasser, heter det i brevet fra de 23 finansinstitusjonene, som er med i det såkalte Finansinitiativet organisert av FNs miljøprogram, UNEP.

Stabilt rammeverk
I et annet åpent brev til G8-lederne ber 17 institusjonelle storinvestorer også om en klar og bindende klimaavtale.

– Klimaendringer innebærer betydelige muligheter og risikoer for oss som investorer, sier Roderick Munsters fra APB Investments.

– For å finansiere løsningene og håndtere risikoene trenger vi et sterkt politisk rammeverk som både gir effektiv reduksjon av klimautslipp og samtidig sikrer åpenhet og stabilitet for investeringsbeslutninger, sier han til Reuters.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger