Publisert 4. februar 2000

Mexicanske narkobander har funnet en ny måte å tjene penger: stjele olje og gass fra Pemex, og smugle det over grensa til USA.

FRA CANTARELL: Myndighetene mistenker at
hydrokarboner fra Pemex’ Cantarell-felt har blitt
stjålet og smuglet til USA. (Foto: PEMEX)

Mexicos statlige oljeselskap Pemex anslår at det i fjor ble stjålet olje og gass fra selskapet verdt 4,5 milliarder kroner, en oppgang fra 2007. Tidligere i år ble den første amerikaneren arrestert for å stå i ledtog med mexicanske smuglere, og Pemex mistenker mexicanske bander som i utgangspunktet har spesialisert seg på narkosmugling for å stå for tyveriene.

– De kriminelle klarer ikke å tjene like mye penge r på narkotikasmugling lenger, og det er ikke som om disse organisasjonene vil forsvinne med det første. I mellomtiden vil de utnytte alle andre muligheter de får. De tar sin forretningsmodell inn i nye bransjer, sier Stephen Meiners, Sør-Amerika-analytiker hos konsulentbyrået Stratfor i Texas til Forbes.

Mexicansk politi arresterte i april flere medlemmer av en gjeng som er mistenkt for å ha stjålet olje og gass verdt 290 millioner kroner over en to års periode. Også Donal Schroeder, tidligere president i Trammo Petroleum i Houston, er arrestert og mistenkt for å stå i ledtog med mexicanske kriminelle. Ifølge siktelsen skal Schroeder ha sørget for at et fartøy lastet med stjålet kondensat ble transportert fra Brownsville helt sør i Texas til Houston, hvor kondensatet så ble solgt.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger