Publisert 22. februar 2006

Arbeiderpartiet er bremsen for en ordning med grønne sertifikater. De holder igjen av frykt for at forbrukeren skal rammes av høyere strømpriser, mener Natur og Ungdom.

NTB

Natur og Ungdom mener statsminister Jens Stoltenberg må ta ansvar for at regjeringen bryter med Soria Mora-erklæringen om å få på plass satsingen på fornybar energi.

– Det er Jens Stoltenberg som er bremseklossen for satsingen på fornybar energi. Ønsker han satsingen eller vil han bare prate om det. Arbeiderpartiet er bekymret for en prisøkning for forbrukeren, derfor tør han tydeligvis ikke få i gang dette som lovet, sier Gøril Andreassen, nestleder i Natur og Ungdom til NTB.

Forbrukeren
Senterpartiet og SV ønsker en ordning og venter nå på Arbeiderpartiet.
I et grønt sertifikatmarked vil produsentene av fornybar energi få utdelt sertifikater som selges videre. Det er strømleverandørene som må kjøpe disse sertifikatene etter et system politikerne bestemmer. Dermed blir det billigere å produsere fornybar energi, men kostnaden lempes over på strømleverandørene og til slutt forbrukeren.

En kø av vindkraftprosjekter er i dag til behandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Søknaden om verdens største utbygging av offshore vindmøller på Mørekysten ble levert tidligere denne uken av firmaet Havgul. Utbyggerne er avhengig av en sertifikatordning for å få lønnsomhet i prosjektene.

Neste år
Mange steder har det vært stor lokal motstand mot at det settes opp store møller.
Turistnæringen er skeptisk. Det er også organisasjoner med friluftsinteresser, blant annet av frykt for at en sertifikatordningen skal føre til et rush av utbygging av små vannkraftanlegg i skog og mark.

Det er i tillegg etterspurt løsninger for varme og biobrensel som ikke faller inn under sertifikatordningen.

Odd Roger Enoksen var i januar i kontakt med svenskenes minister for samfunnsbygging, Mona Sahlin (S). De diskuterte etableringen av et svensk-norsk el-sertifikatmarked. I Sverige vil en proposisjon bli fremmet i løpet av mars og skal etter planen kjøres i gang fra 1. januar 2007.

Olje- og energidepartementet bekreftet onsdag at grønne sertifikater fortsatt er under behandling. Det er uvisst når saken skal avklares.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger