Publisert 29. desember 2006

Hvis Eivind Reiten tviholder på navneendring kan han risikere å miste styreledervervet i det fusjonerte Statoil/Hydro, tror styreekspert.

De ser ut til å glede seg over fusjonen, Helge Lund og
Eivind Reiten, men kampen i kulissene er knallhard.

Kampen om navnet i det fusjonerte Statoil/Hydro kommer til å vare lenge, og den kan bli skitten, skriver e24.no

Hydros konsernsjef Eivind Reiten tapte kampen om toppjobben i det nye selskapet til fordel for Statoils Helge Lund. Som plaster på såret er Reiten tiltenkt vervet som styreleder i den nye oljekjempen.

Hydro og Reiten har også satt som krav at det fusjonerte selskapet må få nytt navn.

Det kan bli tungt å svelge for den største eieren, som er staten. Mange politikere har gått ut i mediene og sagt at det er en stor feiltagelse å fjerne Statoil-navnet.

Styreekspert Arne Selvik ved AFF ved Norges Handelshøyskole i Bergen mener Reiten med sitt harde navnekjør kan komme til å sparke seg selv ut av styrerommene til det nye selskapet.

– Det er opp til generalforsamlingen hvem som skal være styreleder og hvem som skal sitte i styret fremover. Vi kan få en situasjon hvor generalforsamlingen kaster Reiten og beholder Statoil-navnet. Det kommer an på hvor mye prestisje som legges i dette, sier Selvik.

Han synes ikke det virker særlig fornuftig å droppe Statoil-navnet, ettersom det er en sterk internasjonal merkevare, men tror heller ikke man skal overdrive betydningen av navnestriden.

– Navnespørsmålet vil ikke kunne velte hele fusjonen, men fusjonsopplegget vil kunne bli endret. Det blir en interessant maktmessig og strategisk prosess vi får se fremover, sier Selvik til e24.no

Han mener altså at generalforsamlingen vil kunne velge å gå for fusjonen, og for Statoil-navnet, selv om det ikke er dette som ligger i forslaget fra styrene i selskapene. Det er ikke næringsminister Dag Terje Andersen enig i.

– Det blir den helhetlige pakken vi som eiere skal ta stilling til. Styrene har foreløpig ikke foreslått noe navn. Jeg har tro på at de kommer frem til et navn til det beste for selskapet, sier Andersen. Men så legger han til:

– Fusjonen er for viktig til at navnet skal avgjøre utfallet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger