Publisert 13. februar 2007

Nederland feirer Vindmøllens år. Hensikten er både å trekke flere turister til landet, og å samle inn penger til restaurering og vedlikehold av historiske gamle møller.

NTB

En av disse er «Distilleerketel», «spritkjelen» som ble bygget i Delfshaven i Rotterdam i 1727 og brukt til å male rug. Den brant ned i 1899, ble gjenoppbygd og sto i drift inntil 1922, da den kommersielle virksomheten tok slutt.

Den nedlagte møllen ble satt i brann under kamper mellom nederlandske soldater og de tyske invasjonsstyrkene i maidagene 1940. Først i 1980 ble det besluttet å restaurere «Distilleerketel» slik at den kunne framstå i sin gamle prakt.

Vindmøller har eksistert i minst 1.300 år, for man vet at eksemplarer var i drift i det gamle Persia i det 7. århundre etter Kristus. I Europa fikk denne teknologien innpass fra 1300-tallet av, og den hadde sin glanstid inntil den industrielle revolusjon på 1700- og 1800-tallet.

Da overtok dampkraften mange av vindkraftens tidligere oppgaver. I de senere år har vindmøllene fått en ny oppblomstring, i modernisert form til strømproduksjon som gjerne foregår ved store «vindmølleparker».

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger