Nedgang for Statoil

Publisert 25. juli 2014

2,3 milliarder kroner lavere driftsresultat enn Q2 i fjor.

Statoils driftsresultat for andre kvartal 2014 var 32,0 milliarder kroner, en nedgang på 2,3 milliarder kroner sammenlignet med andre kvartal 2013. Justert driftsresultat var 32,3 milliarder kroner.

– Statoil leverte solid drift i kvartalet, med fortsatt høy produksjonsregularitet på norsk sokkel og prosjektgjennomføring i henhold til plan. Vi har utsatt gassproduksjon for å skape økt verdi, men er i rute for å levere på våre produksjonsprognoser for 2014. Kvartalsresultatet ble påvirket av salg av eiendeler, sesongeffekter, og lavere gasspriser. Resultatet for første halvår var på om lag samme nivå som i tilsvarende periode i fjor, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en melding.

LES OGSÅ: Slik skal Statoil spare

Statoils resultat for andre kvartal var 12,0 milliarder kroner, en økning fra 4,3 milliarder kroner i samme periode i 2013. Resultat per aksje var 3,75 kroner, en økning fra 1,38 kroner.

Justert driftsresultat var 32,3 milliarder kroner, en nedgang på 15 prosent sammenlignet med andre kvartal i fjor. Nettojusteringen på 0,3 milliarder kroner er hovedsakelig knyttet til gevinster og nedskrivninger. Selskapet bokførte en gevinst i andre kvartal på 3,6 milliarder kroner fra nedsalg i Shah Deniz og South Caucasus-rørledningen. Gevinsten ble motvirket av nedskrivninger på 4,3 milliarder kroner i den landbaserte virksomheten i USA, hovedsakelig knyttet til vedvarende lokale prisforskjeller. Justert driftsresultat etter skatt var 9,9 milliarder kroner, sammenlignet med 11,3 milliarder kroner i samme periode i fjor.

– Kontantstrøm fra drift før skatt er 118 milliarder kroner hittil i år, og vi har en solid finansiell posisjon. Vi vil utbetale et utbytte på 1,80 kroner per aksje for kvartalet, i tråd med vår prioritering av utbytte til våre aksjonærer, sier Lund.

Netto gjeldsgrad ved utgangen av kvartalet var 16 prosent. Organiske investeringer hittil i år er på 10 milliarder USD, og prognosen på 20 milliarder USD per år i 2014-2016 ligger fast.

Statoils justerte driftsresultat fra oppstrømsvirksomhet i Norge gikk ned fra 31,5 milliarder kroner til 24,1 milliarder kroner. Inntjeningen fra oppstrøms-virksomhet utenfor Norge økte til 6,3 milliarder kroner fra 5,9 milliarder kroner, mens inntjening fra midtstrømsaktiviteten økte til 2,4 milliarder kroner fra 0,8 milliarder kroner.

Nedbemanner

– Vi fortsetter arbeidet med å redusere kostnader og forbedre kapitaleffektiviteten. I kvartalet kunngjorde vi et potensial for å redusere bemanningen med mellom 1100 og 1400 stillinger. Staber og fellestjenester er allerede redusert med omkring 1000 stillinger. Vi har også opprettet seks prosjekter med fokus på teknisk effektivitet som vil få stor innvirkning på tvers i selskapet, og første bølge av prosjekter gjennomføres nå. Vi er i rute, og vil gi en oppdatert status i forbindelse med rapporteringen av årsresultatene, sier Lund.

Statoil produserte 1,799 millioner fat oljeekvivalenter per dag i andre kvartal, en nedgang på 9 prosent sammenlignet med andre kvartal i 2013. Oppstart og opptrapping av produksjonen fra felt som Skarv på norsk sokkel, Marcellus og Eagle Ford i USA og PSVM og CLOV utenfor kysten av Angola bidro positivt. Dette ble motvirket av nedsalg og redeterminering, forventet naturlig nedgang, sesongeffekter og optimalisering av gassproduksjonen.

Statoil fortsatte fremgangen innen prosjektutvikling og – gjennomføring, blant annet gjennom tildeling av en intensjonsavtale for to stålunderstell til Johan Sverdrup -feltet.

LES MER: Kværner landet storavtale med Statoil

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger