Nedgang for Statoil – fokuserer på utlandet

Publisert 30. oktober 2013

Statoils driftsresultat for tredje kvartal 2013 var 4 prosent dårligere enn i samme periode i 2012, og endte på NOK 39,3 milliarder. Samtidig endres fokus; fra norsk sokkel til utlandet.,Ifølge Statoil var driftsresultatet ”positivt påvirket av gevinst ved salg av eiendeler, mens nedskrivning av raffinerier og kommersielle avsetninger påvirket resultatet negativt.”

Dette ga, til tross for at oljeprisen i perioden var 4 prosent høyere enn i samme periode i fjor, NOK 13,7 milliarder på bunnlinjen, en nedgang på 6 prosent sammenlignet med 3. kvartal 2012 (NOK 14,5 milliarder).

”Justert driftsresultat” i perioden var NOK 40,4 milliarder, og ”justert driftsresultat etter skatt” NOK 12,1 milliarder, en oppgang på henholdsvis 1 og 2 prosent sammelingnet med året før.

-Sterk strategisk framgang

– Statoil oppnådde sterk strategisk fremgang i tredje kvartal. Vi styrket ressursbasen med olje av høy verdi gjennom Bay du Nord-funnet utenfor kysten av Canada, verdens største oljefunn hittil i år. Vi har også gjennomført en betydelig transaksjon for å realisere verdier skapt gjennom utvikling av vår portefølje, og for å frigjøre kapital til investering i prosjekter med høy avkastning. Driften er god og vi leverte solid inntjening i perioden, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en melding.

Halvert resultat

Omsetningen de første ni månedene av året var 31 prosent dårligere enn samme periode i 2012, og falt fra NOK 160,8 milliarder til 111,6 milliarder. Samtidig er bunnlinjen for de første ni månedene mer enn halvert; ned fra NOK 56,5 milliarder til NOK 24,5 milliarder, en nedgang på 57 prosent.

”Justert driftsresultat” for perioden var NOK 120,8 milliarder sammenlignet med NOK 144,9 milliarder, ned 17 prosent; mens ”justert driftsresultat etter skatt” var NOK 35,4 milliarder, ned 12 prosent fra fjorårets NOK 40,1 milliarder.

Resultatnedgangen i de første ni månedene av 2013 skyldtes hovedsakelig forventet lavere produksjon og reduserte priser, sier Statoil i en melding. Ikke-rutinemessige transaksjoner og relaterte skatteeffekter, samt høyere gevinst ved salg av eiendeler i fjor, bidro til nedgangen.

Lavere egenproduksjonen – mer utenlands

– Produksjonen i kvartalet var i tråd med våre forventninger, og vi opprettholder produksjonsprognosen for 2013, sier Helge Lund.

Statoil økte egenproduksjonen i tredje kvartal i år med 2 prosent (1,852m b/d – millioner fat per dag) sammenlignet med tredje kvartal i 2012 (1,811m b/d), mens egenproduksjonen de første ni månedene (1,939m b/d) har falt 3 prosent sammenlignet med fjoråret (1,994m b/d). Snittproduksjonen for året 2012 som helhet, var 2,004m b/d.

Utenfor Norge økte Statoil produksjonen med 13 prosent til 728.000 b/d, hovedsakelig på grunn av opptrapping av landbasert produksjon i USA, og produksjon offshore Angola og Brasil.

Selger norske andeler

Statoil kunngjorde i september et salg av eiendeler til OMV på norsk og britisk sokkel til en verdi av USD 2,65 milliarder (NOK 15,66 milliarder). ”Gjennom denne transaksjonen forventer Statoil å realisere betydelige gevinster, redusere framtidig investeringseksponering med omkring USD 7 milliarder (NOK 41,37 milliarder), og å synliggjøre den underliggende verdien av selskapets portefølje,” heter det i meldingen.

Tidligere i å har selskapet fullført Wintershall-transaksjonen på norsk sokkel til en verdi av USD 1,45 milliarder (NOK 8,57 milliarder).

Selskapet reduserte netto gjeldsgrad fra 21 prosent i andre kvartal til 17 prosent ved utgangen av dette kvartalet.

Nye funn

I meldingen om resultatene fremhever Statoil hvor bra det går for selskapet i utlandet:

”Nye funn tilførte betydelige ressurser i tredje kvartal. Statoil kunngjorde et nytt funn med stort potensial utenfor kysten av Canada. Dette er selskapets tredje funn i Flemish Pass-bassenget. Statoil forventer nå å fullføre omkring 60 letebrønner i 2013, med et aktivitetsnivå på omkring 3,75 milliarder USD (NOK 22,16 milliarder) i leteutgifter for året som helhet,” sier meldingen.

Selskapet minner i meldingen også om at ”flere nye funn på norsk sokkel. Statoil er partner i det OMV-opererte oljefunnet Wisting Central i Hoop-området. Vi kunngjorde også et oljefunn nær Norne og et gass/kondensat-funn nord for Åsgard i perioden.”

Nedgang på raffinering

Statoil har fått kritikk for satsingen mot å bli et rent oppstrømselskap, og for å glemme foredlingsleddet. Konsekvensene av strategien begynner å å bli synlige. I 3. kvartalsresultatet melder selskapet om ”nedskrivninger knyttet til Mongstad- og Kalundborg-raffineriene på 4,2 milliarder kroner på grunn av lavere marginer og utfordrende framtidsutsikter.”

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger