Publisert 12. oktober 2006

Byggingen av Ormen Lange er nå inne i sin mest hektiske fase. Om ett år skal det gigantiske gassanlegget stå klart til oppstart. Tidsplanen holder, sier Hydro.

NTB

– Ja, vi er på plan og det blir oppstart her i oktober 2007 som forutsatt, sier kommunikasjonsansvarlig for Hydro på Ormen Lange, Dag Ryen Ofstad, til NTB. Også budsjettet holder. Faktisk ser det ut til at gassrørledningen Langeled blir et par milliarder kroner billigere enn budsjettert.

28.000 kroner brukes hvert minutt døgnet rundt på Nyhamna i Aukra i Møre og Romsdal og installasjonene i havet utenfor akkurat nå. 8.500 personer har sin arbeidsplass på landanlegget i en turnus med 14 dager på og 21 dager av. Det betyr at 3.000 er på jobb på anlegget hver eneste dag.

Fortsatt størst
Ormen Lange er tidenes største industriprosjekt i Norge, og til tross for en total kostnadsramme på 66 milliarder kroner for anlegget totalt, har utbyggingsansvarlig Hydro klart å holde både tids- og pengerammene som var forutsatt i planen for utbygging og drift i 2003.

Etter hvert er det likevel ikke så mye som skiller Statoils Snøhvit og Hydros Ormen Lange dersom en måler de to store, norske petroleumsprosjektene i kroner. Snøhvit har sprukket på budsjett tre ganger, og er kommet opp i 60 milliarder kroner. For Ormen Lange kan det gå andre veien: Man bygger noe billigere enn budsjettert.

– Vi har utfordringer hver eneste dag, så dette har ikke vært noen enkel utbygging, sier Ofstad.

Åpner Langeled
De største utfordringene ligger skjult for alle, på tusen meters havdyp utenfor Eggakanten, 10 mil utenfor Mørekysten. Under havbunnen ligger Norges nest største gassfelt Ormen Lange med utvinnbare reserver som er anslått til 397 milliarder standard kubikkmeter (Sm3) gass og 28,5 millioner Sm3 kondensat.

Fra dette feltet skal gassen gå i rør inn til det landbaserte prosesseringsanlegget på Nyhamna i Aukra kommune. Mesteparten av den ferdig prosesserte gassen skal derfra sendes videre gjennom verdens lengste gassrørledning til havs, Langeled, til Easington. Langeled har en samlet rørlengde på 1.200 kilometer.

Langeled åpnes for norsk naturgass til Easington allerede nå i oktober 2006. Offisielt skal statsministrene Blair og Stoltenberg klippe snora kommende mandag. Det er den sørlige delen av Langeled, med gass fra Troll via Sleipner, som nå tas i bruk.

Den nordlige delen av Langeled vil først være klar i oktober neste år, når produksjonen fra Ormen Lange-feltet starter.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger