Publisert 5. november 2014

Det norske oljeselskap melder om et resultat etter skatt på minus 104 millioner kroner i tredje kvartal 2014, mot minus 158 millioner kroner i samme periode i fjor., Administrerende direktør Karl Johnny Hersvik. (Foto: Det norske)

Det kommer frem i selskapets rapport for tredje kvartal. Resultatet før skatt ble minus 736 millioner kroner, sammenlignet med minus 649 millioner kroner året før, mens driftsresultatet ble minus 552 millioner kroner, mot minus 518 millioner kroner i 2013.

Driftsinntektene var på 112 millioner kroner, sammenlignet med 324 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

Det norske oljeselskap ASA sluttførte 15. oktober oppkjøpet av Marathon Oil Norge AS, og er nå blant de største uavhengige, børsnoterte lete- og produksjonsselskapene i Europa.

Det norskes fire felt i produksjon – Jette , Atla , Varg og Jotun – produserte i snitt 2 335 fat oljeekvivalenter per dag dette kvartalet. Realisert oljepris var i snitt USD 104.

Ivar Aasen
De sentrale prosjekterings- og byggeaktivitetene på Ivar Aasen -prosjektet forløper etter planen med produksjonsstart i fjerde kvartal 2016, ifølge selskapet.

«Maersk Interceptor» er ferdig bygget, og er på plass i Norge. Det norske skal overta riggen og vil ha den på kontrakt til sent i 2019.

Plattformen på Ivar Aasen bygges ut med stålunderstell, og plattformdekket vil ha boligkvarter og et prosesseringsanlegg for førstetrinns separasjon. Både Byggingen av plattformdekket forløper som planlagt på SMOE-verftet i Singapore, og bygging av stålunderstellet i Arbatax på Sardinia går som planlagt.

Johan Sverdrup
3. november offentliggjorde Statoil, som er pre-unitoperatør for Johan Sverdrup-feltet, konsekvensutredningen for fase 1 av utbyggingen. Konsekvensutredningen bekrefter at prosjektet forløper etter planen. Fase 1 omfatter etablering av et feltsenter bestående av en prosessplattform, en boreplattform, en stigerørsplattform og en boligplattform. Planen er at PUD for Johan Sverdrup fase 1 skal sendes inn til myndighetene senest i første kvartal 2015, med planlagt produksjonsstart i fjerde kvartal 2019.

Rettighetshaverne på Johan Sverdrup har innledet forhandlinger om en unitiseringsavtale. Plan for Utbygging og Drift (PUD) forventes godkjent av Stortinget i løpet av vårsesjonen i 2015.

Totale investeringer i fase I er anslått til mellom 100 og 120 milliarder kroner. Det omfattende arbeidet på fase 1 av DG3/PUD fortsatte i tredje kvartal og gikk stort sett etter planen både hos Statoil og hos eksterne leverandører som står for forprosjekteringen.

Leting
Selskapets kostnader relatert til leting var 554 millioner kroner i tredje kvartal, hvorav 426 millioner kroner ble bokført som leteutgifter. I dette kvartalet deltok Det norske i boringen av to undersøkelsesbrønner og to avgrensningsbrønner. Både Heimdalshø – og Kvitvola -prospektene var tørre.

Avgrensningsbrønnen på Gohta var ferdig boret i juli, mens boringen av avgrensningsbrønnen på Garantiana ble fullført i november. Begge brønner var vellykkede og det ble foretatt datainnsamling og prøvetaking.

Finansiering
I løpet av tredje kvartal styrket selskapet egenkapitalen gjennom en fortrinnsrettsemisjon som førte til en økning i egenkapitalen på 3 milliarder kroner. De nye aksjene ble utstedt til en kurs på kroner 48,50, og etter fortrinnsrettsemisjonen er selskapets nye aksjekapital på 202 618 602 kroner.

I løpet av tredje kvartal undertegnet selskapet en reservebasert lånefasilitet (RBL-fasilitet) som ble fullt ut garantert av BNP PARIBAS, DNB, Nordea og SEB. RBL-fasiliteten er en syvårig sikret lånefasilitet på USD 3 milliarder og inkluderer i tillegg en ikke-bindende trekkrettighet på USD 1 milliard. I slutten av oktober erstattet denne langsiktige lånefasiliteten oppkjøpslånet på USD 2,2 milliarder. Det norske trakk USD 2,65 milliarder på RBL-fasiliteten i forbindelse med avslutningen av transaksjonen og betalte USD 2,1 milliarder for aksjene i Marathon Oil Norge AS. Videre tilbakebetalte Det norske i sin helhet beløpet trukket på selskapets rullerende kredittfasilitet på USD 1 milliard.

Med RBLen og aksjeemisjonen som ble gjennomført dette kvartalet, har selskapet sikret finansieringen av sine planer fram til produksjonsstart på Johan Sverdrup-feltet, ifølge Det norske.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger