Neptune Energy er ferdig med borekampanje på Fenja
Pressemelding
25. juli 2022
Foto: Neptune Energy
Neptune Energy er ferdig med borekampanje på Fenja
Pressemelding
25. juli 2022

Neptune Energy har ferdigstilt en vellykket borekampanje av produksjonsbrønnene på Fenja-feltet i Norskehavet og er klar for produksjonsstart neste år.

Fullføringen av de fire utbygningsbrønnene markerer en viktig milepæl i utbyggingen av Fenja, som etter planen skal settes i produksjon i første kvartal 2023. Feltet vil produsere om lag 28 000 fat oljeekvivalenter per dag på platå.

Fenja-utbyggingen opereres av Neptune Energy og består av to havbunnsrammer knyttet opp mot Njord A-plattformen via en produksjonsrørledning, vann- og gassinjeksjonsrørledninger og en kontrollkabel. Brønnene består av to oljeprodusenter, en vanninjektor og en gassinjektor. Gassinjektoren vil bli omdannet til en gassprodusent mot slutten av feltets levetid.

– Ferdigstillelsen av borekampanjen på Fenja-feltet representerer det siste trinnet i utbyggingsprosjektet, og vi er nå klare for produksjonsstart. Denne regionen i Norskehavet er et strategisk viktig område for Neptune, hvor vi har et langsiktig vekstperspektiv, sier Neptune Energys prosjektdirektør i Norge, Erik Oppedal i en melding.

Tidligere i sommer har Equinor på vegne av Neptune trukket inn Fenja-stigerørene og den dynamiske kontrollkabelen til vertsplattformen Njord A, som nå er tilbake på feltet. Det endelige arbeidet med tilknytningen er i ferd med å ferdigstilles, og med det er alle undervannsinnretningene klare. Fenja er bygd ut med en elektrisk rør-i-rør-produksjonsledning, såkalt ETH-teknologi (electrically trace-heated), som skal transportere olje fra Fenja-feltet til Njord A-plattformen. Med sine 37 kilometer er det verdens lengste ETH- produksjonsrør.

Olje- og gassfeltet Fenja ligger på et havdyp på 325 meter om lag 36 kilometer sørvest for den Equinor-opererte Njord A-plattformen som skal motta Fenja-brønnstrømmen. Neptune eier 22,5 prosent i Njord A som ligger 120 kilometer nord for Kristiansund.

Brønnene ble boret av Deepsea Yantai.

Fenja partnere: Neptune Energy (Operatør og 30 %), Vår Energi (45 %), Suncor Energy (17,5%), DNO (7,5 %)