Neptune Energy har startet produksjonen fra Fenja

Illustrasjon: Neptune Energy
Publisert 28. april 2023

Neptune Energy og partnerne Vår Energi, Sval Energi og DNO har startet opp produksjonen fra olje- og gassfeltet Fenja i Norskehavet.

Fenja forventes å produsere 35 000 fat oljeekvivalenter per dag (brutto).

Utbyggingen består av to havbunnsrammer knyttet til den Equinor-opererte Njord A-plattformen. En 36 km elektrisk rør-i-rør-produksjonsledning, såkalt ETH-teknologi (electrically trace-heated), transporterer olje fra Fenja-feltet til plattformen for prosessering og transport. På grunn av det høye voksinnholdet i Fenja-oljen må innholdet i rørledningen varmes opp til en temperatur over 28 grader Celsius for å unngå å bli geleaktig etter en stans. I normal produksjon holder oljen en høy nok temperatur til å forbli flytende. Tilknytningen til Njord A er verdens lengste ETH produksjonsrør.

«Fenja-utbyggingen er et godt eksempel på hvordan industrien vår bruker avansert teknologi for å overvinne utfordringer. Ikke bare er den oppvarmede rør-i-rør løsningen avgjørende for å kunne utvinne oljen fra Fenja, det er også en kreativ og kostnadseffektiv måte å knytte feltet tilbake til eksisterende infrastruktur,» sier Neptune Energys administrerende direktør i Norge og Storbritannia, Odin Estensen.

Fenja ligger i et strategisk viktig vekstområde for Neptune Energy, med en rekke andre interessante prospekter i nærheten.

Totale reserver er beregnet til mellom 50 og 75 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav 75 prosent er olje og 25 prosent er gass. Feltet produseres via to oljeprodusenter, med trykkstøtte fra én vanninjektor og én gassinjektor.

-ETH-rørledningen representerer et viktig teknologisk skritt oppnådd i tett samarbeid mellom TechnipFMC og Neptune Energy. Dette kan åpne opp for utbyggingen av andre fremtidige tilknytningsfelt, sier Neptunes prosjektdirektør i Norge, Erik Oppedal.

I utbyggingsfasen har om lag 70 prosent av leverandørene vært norske, i driftsfasen forventes dette å bli rundt 90 prosent. Fenja ligger 120 km nord for Kristiansund på 325 meters vanndybde.

Lisenspartnere: Neptune Energy (operatør, 30 %), Vår Energi ASA, (45%), Sval Energi AS (17,5 %), DNO (7,5 %).

Siste fra forsiden

+

Nå er Island Innovator på vei til neste oppdrag – kontrakt i UK venter

Godkjenner PUD for Tyrving – investeringer på 6,2 milliarder

+

Måtte amputere finger etter klemulykke

Halliburton tildelt femårig boreavtale med Vår Energi

+

Vraker planer om selvstendig utbygging og sikter mot PUD i 2025

+

Arbeidere truffet av kjemikaliesprut

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger