NTB
Publisert 3. desember 2018

Økt oljepris har bidratt i et hopp i skatteinntektene. Petroleumsskatten for 2017 var på 96 milliarder kroner mot 53,5 året før.

Nye tall fra Skattedirektoratet viser altså at den fastsatte petroleumsskatten økte med 42,5 milliarder kroner i skatteåret 2017 sammenlignet med året før.

– Økningen skyldes i hovedsak økte olje- og gasspriser, skriver direktoratet.

Equinor skattet mest med sine 53 milliarder kroner. På plassene bak følger ExxonMobil og Norske Shell med henholdsvis 10,6 og 8 milliarder kroner.

I motsatt ende av skalaen finner vi Aker BP AS, som fikk utbetalt drøye 13 milliarder kroner i skatt, hovedsakelig som følge av oppkjøpet av Hess Norge og utbetaling av fremførbart underskudd som følge av store investeringer på Valhall.

Refusjonen var forutsatt i oppkjøpet, skriver Dagens Næringsliv.

Bakgrunnen er en ordning som innebærer at oljeselskapene får utbetalt skatteverdien av underskuddet hvis selskapet legges ned.

Talsmann Ole Johan Faret i Aker BP sier til avisen at skattebalansen var godt kommunisert i pressemeldingen da Hess Norge ble kjøpt opp.

«Hvis et selskap med virksomhet på den norske sokkelen velger å avslutte virksomheten, kan selskapet kreve å få utbetalt skatteverdien av udekket underskudd og ubenyttet friinntekt knyttet til virksomheten. For 2017 har åtte selskaper krevd slik utbetaling på til sammen 13,9 milliarder kroner», skriver Skattedirektoratet i en pressemelding.

Hele listen finner du her!

(©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor forbereder ny utvidelse av Johan Sverdrup

+

Planlegger fire nye subseafelt bygget ut mot Skarv

+

Har tatt fjorårets største funn ett steg nærmere utbygging

Ocean Installer skal skifte stigerør på Åsgard A

Tildelt seksårig ISO-kontrakt på Ekofisk

+

Mistet stigerør på 5,2 tonn ned på boredekk

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger