Publisert 27. juli 2005

Norske bedrifter og etater må tenke sikkerhet når de legger ut informasjon på internett. Mye av informasjonen kan misbrukes av terrorister, advarer Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

I en ny rapport uttrykker kontrollorganet Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) bekymring over at norske bedrifter legger ut sensitiv informasjon på internett. Informasjonen kan brukes av terrorister som planlegger angrep mot Norge, skriver Aftenposten

Områder hvor NSM er spesielt bekymret for spredning av sensitiv informasjon, er olje- og gassektoren, kraft- og vannforsyningen, samferdsel og finanssektoren.

I rapporten vises det til et eksempel fra Snøhvit-utbyggingen . På internett kunne en finne tegninger som viser viktige detaljer på anlegget, for eksempel hvor gassrørene ligger, rørenes dimensjon, plassering av kontrollsenter, strømaggregat og kjemisk lager, skriver avisen.

I tillegg ligger satellitt- og flyfoto av norske terrormål åpent og gratis på internett. Eksperter frykter nå at denne informasjonen kan brukes av terrorister til å planlegge terroraksjoner i Norge, melder Kanal 24.

– Disse bildene er svært detaljerte. De viser detaljer ned til 60 centimeter store, sier seniorforsker Johnny Skorve ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), som er spesialist på satellittovervåking.

Søkemotoren Google la ut detaljerte satellittbilder over blant annet Det hvite hus på nettet. Etter sterke reaksjoner er den amerikanske presidentens bolig nå sensurert bort.

Men på nettet finnes bilder av norske oljeanlegg som Kårstø, flyplasser og slottet, usladdet og lett tilgjengelig på ulike søketjenester.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger