Publisert 4. februar 2000

Oljeselskapet Nexen og to fiskerikyndige om bord på seismikkskipet «Geco Triton» har blitt siktet av politiet i Rogaland for å ha skremt fisk. Strafferammen er på inntil seks måneder.

STRIDSEMNE: Skremmeeffekten av seismikk på
fisk har vært et av de store stridsemnene i
kampen om åpning av Lofoten og Vesterålen.

«Geco Triton» utførte seismikkinnsamling på Vikingbanken utenfor Florø i september 2008, og fisker Kristian Korneliussen fra Florø skal ha fått halvert sin fangst etter at det ble skutt seismikk på to ulike dager nord for garnene hans. Ifølge politiet var avstanden mellom garn og seismikkskip mellom 1,5 og 2,5 nautiske mil.

– Jeg fikk fangsten halvert den aktuelle perioden. Jeg har anmeldt av prinsipp, det er viktig at vi får prøvd en slik sak rettslig. Det trengs klarere retningslinjer, sier fiskeren til Stavanger Aftenblad. Han har allerede fått erstatning fra norske myndigheter på 85.000 kroner for tapt fangst.

Ifølge Politiadvokat Per Kristian Haaland ved Rogaland politidistrikt er strafferammen på inntil seks måneder, og under særdeles skjerpende omstendigheter kan det anvendes to års fengsel.

Siktelsen er tatt ut på bakgrunn av mistanke for brudd på paragraf 53, første ledd i saltvannsfiskeloven.

Nancy Fay Foster, daglig leder for Nexen i Norge, ønsker ikke å kommentere saken.

– Vi er informert om etterforskningen og respekterer prosessen, men jeg kan ikke kommentere en pågående etterforskning. Nexen er anerkjent som en ansvarlig operatør og selskapets praksis er å overholde alle gjeldende regelverk, sier Foster til Aftenbladet.

Fisker Korneliussen gir uttrykk for at selv om Oljedirektoratet gir instruks om at 1,5 til 2,5 nautiske mil er passende avstand til pågående fiske, skremmer dette fisken, og er derfor lovstridig. Politiadvokat Haaland sier på sin side at politiet har etterforsket lignende saker før, men de har da blitt henlagt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger