Publisert 7. april 2006

Temperaturen stiger i striden om den nye arbeidsloven for ungdom i Frankrike. Ti demonstranter ble fredag skadd da en bilist med vilje kjørte på dem i Latinerkvarteret i Paris.

NTB

Demonstrantene skulle krysse en hovedgate da bilen raste inn i dem og en av dem ble trukket med av kjøretøyet i flere meter. Påkjørselen så ut til å være en bevisst handling, sa talsmenn for politiet.

Studentorganisasjonen UNEF har varslet en ny nasjonal protestaksjon tirsdag til uken. Studenter, skoleelever og fagorganiserte i Frankrike er i opprør over en ny lov som vil gjøre det enklere for arbeidsgivere å si opp unge ansatte.

Samtaler
Det franske regjeringspartiet UMP holdt fredag en avsluttende runde samtaler med fagbevegelsen om CPE. CPE er den nye arbeidskontrakten som gjør det mulig å si opp ansatte under 26 års uten å oppgi noen grunn, så lenge det skjer innen to år etter ansettelsen.

Regjeringen mener denne ordningen vil bidra til å skape nye arbeidsplasser i Frankrike, som sliter med en arbeidsledighet på 22 prosent blant ungdommen. Studenter, skoleelever og fagorganiserte mener regjeringen kaster hevdvunne sosiale rettigheter på skraphaugen.
Protesttiltak har lammet deler av samferdselen og industrien, og arbeidsgiverforeningen MEDEFs leder Laurent Parisot sa fredag at striden må avsluttes så snart som mulig. – Den koster samfunnet altfor mye, framholdt hun.

Svekket
Franske kommentatorer mener statsminister Dominique de Villepin er sterkt svekket av striden om CPE. Mange tror at han ikke lenger har noen sjanse til å bli valgt til president Jacques Chiracs etterfølger neste år.

I det som kalles en ydmykelse av Villepin, har innenriksminister Nicolas Sarkozy fått ansvaret for å håndtere CPE-saken. Men fredag tok også en av Sarkozys nære allierte, den framtredende UMP-talskvinnen Roselyne Bachelot, offentlig til orde for å skrinlegge loven.

Fagbevegelsen krever at loven trekkes tilbake innen 17. april, da nasjonalforsamlingen tar ferie. Før regjeringen har bøyd seg for dette kravet, vil fagbevegelsens ledere ikke gå inn i forhandlinger om tiltak mot den høye ungdomsledigheten.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger