Publisert 4. februar 2000

De fremste bedriftene i verden på boreutstyr har satt seg godt til rette på sørspissen av Norge. Og de som før var bitre konkurrenter samarbeider nå på tvers gjennom NODE-klyngen.

TOPP MODERNE TIL HARDE FORHOLD: Aker MH
i Kristiansand har levert mye utstyr til
Aker Drilling-riggene «Aker Barents» (bildet)
og «Aker Spitsbergen» som er spesialbygget for
å operere i spesielt harde farvann.

Samarbeidet i det som nå heter NCE NODE, kort for Norwegian Center of Excellence Norwegian Offshore and Drilling Engineering, startet opp i 2005. Da omsatte sørlandsklyngen allered for fem milliarder kroner i året, og selskaper som National Oilwell Varco (Nov) og Aker MH var allerede verdensledende innen leveranser for boreutstyr. Alt var likevel ikke rosenrødt på det glade Sørland.

En begynnende kontraheringsboom av boreutstyr blottla utfordringer med tilstrømningen av ny kompetanse, og industrien følte det var paradoksalt lite oppmerksomhet rettet mot det høykompetente miljøet som fantes på Sørlandet.

– De siste årene har vi bevist at vi kan samarbeide og konkurrere på samme tid, forteller prosjektleder for NODE-klyngen, Kjell O. Johannessen.

I tillegg til at bedriftene i NODE-klyngen har fått økt samarbeidet og kompetansen så er også utnyttelse av utdanningsmuligheten ved universitetet i Agder viktig.

– Vi så at mange hadde utdanning litt på siden av det vi egentlig lette etter. Det er viktig at man spisser seg mot framtida, og nå har vi fått et studium der fagplanen nærmest er skrevet av bedriftene, forteller administrerende direktør, øyvind Riiber, ved en av NODE-klyngebedriftene, Nymo i Grimstad.

Samarbeidet mellom bedriftene har nå også fått departementet til å få øynene opp for olje- og gassnæringen på Sørlandet. Nå fortsetter jobben videre, og HER kan du lese mer om hvordan bedriftene samarbeider, hvilke som er med i klyngen og hvilke møteplasser benyttes.

Artikkelen «NODE-samarbeidet: Sørlandet stikker dypere» finner du i vår bore- og brønnspesial av PetroNews.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger