Publisert 21. mars 2006

Forvaltningsplanen må ikke føre til at åpning av områder for petroleumsaktivitet blir utsatt, krever Norsk Olje- og Petrokjemisk Forbund (NOPEF) i en pressemelding tirsdag.

NOPEFs forbundsstyre ber i en pressemelding tirsdag om at de tre regjeringspartiene ikke utsetter åpning av områder for petroleumsaktivitet når den skal legge frem forslaget til en helhetlig forvaltningsplan for området Lofoten–Barentshavet.

I pressemeldingen heter det videre:

«NOPEF aksepterer at det er avstand mellom de ønsker forbundet har til åpning av NORDLAND VI og det som ble resultatet i SORIA MORIA erklæringen hvor SVs ønske om nullaktivitet vant frem. Men vi kan ikke akseptere en situasjon hvor man stenger for aktivitet på andre områder av sokkelen i denne stortingsperioden. Her må vi nevne usikkerheten som ble skapt om en mulig utbygging av GOLIA-feltet. Petroleumsindustrien er internasjonal, og norsk sokkel vil tape sin anseelse dersom man av politiske årsaker ikke vil gi samtykke til utbygging av GOLIA-feltet. ENI er et stort internasjonalt selskap som selvsagt vil levere en tilfredstillende plan for utbygging og drift av feltet i samarbeide med de andre lisenspartnerne, bla.a STATOIL.

NOPEF ber også regjeringen gjøre alt den kan for å sikre at oljeresursene på SNØHVIT blir produsert. Det ligger samfunnsverdier for flere milliarder i oljelaget på SNØHVIT, og det er ikke akseptabelt med dagens oljepriser at den blir liggende igjen på havets bunn.

Utbyggingen av SNØHVIT har gitt en utrolig optimisme i Finnmark – og resten av vår nordlige landsdel. Aktiviteten på anlegget på Melkøya har gitt stor sysselsettingsgevinst og mye større leveranse fra lokal industri i Nordnorge en det man turte å anslå. Petroleumsnæringen har vært med på å gi teknologiindustrien i landsdelen et stort løft, som bare kan ivaretas og utvikles videre med økt aktivitet på sokkelen.

Det er derfor også svært beklagelig, ikke minst for befolkningen i NORDLAND og SØR TROMS dersom regjeringen nå beslutter å ikke åpne for aktivitet i NORDLAND VII og TROMS II.

NOPEF ber regjeringen om å få gjort ferdig en konsekvensutredning av disse områdene, slik at man kan få gjennomført en tildelning av blokker i disse områdene i forbindelse med den 20 konsesjonsrunden, dette vil normalt skje våren 2008. Leteaktivtet vil tidligst inntreffe 2009 – 2010, og en eventuell feltutbygging mange år senere. Funnet av Snøhvit skjedde i 1984, og er ennå ikke kommet i produksjon. Det tar tid å opprette en ny petroleumsprovins.

En konsekvensutredning vil også tette de omtalte kunnskapshull som mange har vært opptatt av å få svar på.

Utsetter man nå å åpne for aktivitet i disse områdene, så er det først og fremst næringslivet og lokalbefolkningen i nord som blir skadelidende. NOPEF mener at vår industri skal komme hele landet til gode. Det forutsetter at man ikke strenger for aktivitet. Vi er sikre på at vår industri skal kunne være med på å få frem optimismen slik vi i har sett i Hammerfest i HELE den nordlige landsdelen. Spesielt Nordland som har den raskeste nedgangen i folketallet i landet trenger nå ny aktivitet.

Petroleumsindustrien har i over 40 år vist at den kan leve ved siden av og i samarbeide med andre næringsinteresser i Nordsjøen, og ikke minst i forbindelse med utbyggingen av Snøhvit. Alle bør være opptatt av sikkerheten rundt petroleumsaktiviteten – på norsk og internasjonal sokkel. NOPEF er sikre på at de strenge myndighetskrav som vil bli stilt til industrien i forbindelse med en økt aktivitet i nordområdene blir møtt med teknologiske løsninger som vil gi bedre miljøløsninger for all petroleumsvirksomhet ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt. NOPEF ber regjeringen om å legge til rette for en slik utvikling.»

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger