Publisert 26. januar 2006

NOPEFs oljearbeiderforening i Statoil er dypt bekymret over hendelsene på selskapets installasjoner i løpet av de siste fjorten månedene. Foreningens leder Dag Unnar Mongstad mener blant annet at selskapet utfordrer regelverket.

petromagasinet.no

Dag Unnar Mongstad

– Det startet med Snorre A utblåsingen, og det siste er den alvorlige gasslekkasjen på Visund, sier Mongstad på NOPEF-foreningens egen nettside.

Han peker på at det mellom disse alvorlige hendelsene har vært branner, branntilløp og gasslekkasjer samt vedlikeholdsproblematikk med livbåter.

– Så mange hendelser kan ikke være tilfeldig, men må oppfattes som viktige signal om at vi er på feil spor. Det må handles raskt for at vi igjen skal ha trygge arbeidsplasser på installasjonene våre, sier han.

– Lærer ikke av andres feil
Mongstad etterlyser viljen i selskapet til å lære av andres feil. Han viser blant annet til at Snorre A rapporten konkluderte med at det både var for få ledere og egne ansatte på installasjon, og at selskapet nå har rettet på dette.

– I stedet for at andre installasjoner lærer av dette, reduseres antallet linjeledere, samtidig som det overføres mer ansvar til den samme linjeorganisasjonen, og uten at egen bemanning økes til erstatning for innleid personell.

– Er det ikke meningen at vi skal lære av hverandre? spør Mongstad, og sier videre at NOPEF i Statoil nå krever opprydding.

Drift og vedlikehold styrt av økonomi
Mongstad mener også at selskapets innføring av ny drifts- og vedlikeholdsfilosofi ikke er forankret i noen sikkerhetsfilosofi eller forventninger om høyere regularitet, men utelukkende basert på en skrivebordsfilosofi om å drive billigere.

– Til tross for de skremmende hendelsene vi har opplevd, har ingen satt bremsene på, sier Mongstad.

Regelverket utfordres
– Til stadighet opplever vi at selskapet utfordrer regelverket og tilsynsmyndighetene, sier Mongstad.

I særlig grad skal dette dreie seg om nattarbeid, restitusjon og hvile, hvor Statoil ifølge Mongstad har interne retningslinjer som ikke er i overensstemmelse med regelverket.

– I henhold til regelverket skal arbeidet planlegges slik at det meste blir utført på dagtid, og slik at arbeidstakerne sikres nødvendig restitusjon og hvile. Denne bestemmelsen er til stadighet under press, noe som viser at det ikke er helse og sikkerhet som blir satt i høysetet, men økonomi, sier Mongstad.

Roper et kraftig varsko
Mongstad roper et kraftig varsko til alle involverte, og varsler at Oljearbeiderforeningen i NOPEF snarest vil ta opp utviklingen i full bredde med ledelsen i selskapet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger