Publisert 3. november 2005

NOPEF krever i en uttalelse at regjeringen nå må finne en akseptabel løsning for norsk riggnæring. NOPEF stiller seg dermed bak innspillene fra rederinæringen.,
Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund (NOPEF) har registrert at den avgåtte Bondevik-regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak om å finne overgangsregler for de norske riggselskap som må tre ut av rederiskatteordningen. NOPEF krever nå at den nye Stoltenberg-regjeringen nå finner en akseptabel løsning for den norske riggnæringen i sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet for 2006, går det fram av en uttalelse NOPEFs forbundsstyre har vedtatt.

NOPEF stiller seg bak de forslag til løsninger som berørte rederier og Norges Rederiforbund har spilt inn til Finansdepartementet.

Riggselskapene har vært omfattet av den særskilte ordningen for beskatning av rederivirksomhet. Dette er blitt gjort for at de norske selskapene skal kunne konkurrere med de rammevilkår som amerikanske og europeiske selskap har. I et tidligere høringsnotat fra Finansdepartementet fastslo departementet at riggene ikke lenger skal omfattes av denne skatteordningen. Departementet begrunner dette med omlegging av regelverket i EU.

Kompetanse ut av landet
NOPEF er bekymret for konsekvensene for de norske riggselskapene. Uten norsk riggvirksomhet vil mye av den kompetansen og de arbeidsplassene som er bygd opp innen næringen, forsvinne ut av landet. Dersom bore- og entreprenørvirksomheten på norsk sokkel for framtida skal utføres av kun utenlandske selskaper, vil det bli færre norske arbeidsplasser på norsk sokkel og på rigger i utlandet.

For norsk sokkel er borevirksomheten avgjørende viktig for å gjøre nye funn og for å få mest mulig opp fra feltene. NOPEF er opptatt av at denne virksomheten ivaretar høye krav til helse, miljø og sikkerhet og er redd for at dette kan bli svekket hvis de norske selskapene forsvinner til utlandet.

Derfor er det viktig for hele olje-Norge at borekompetansen opprettholdes og styrkes med basis i norske selskaper. Med økende leting og utvinning på stadig større havdyp og med barskere klima som f eks Barentshavet, er Norge avhengig av at disse selskapene utvikler kompetanse og bygger rigger som er tilpasset disse forholdene. En fortsatt levedyktig norsk riggnæring er den beste garantien for miljøet på norsk sokkel og trygge arbeidsplasser.

NOPEF krever at regjeringen sørger for at norske riggselskaper gis konkurransedyktige rammevilkår, heter det uttalelsen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger