Publisert 16. juni 2007

Nord-Korea inviterer FNs atominspektører tilbake til landet. Diplomater øyner et gjennombrudd i den langvarige og tilsynelatende fastlåste striden om nordkoreanernes kjernefysiske program.

NTB

Regjeringen i Pyongyang har sendt en innbydelse til det internasjonale atomenergibyrået IAEA i Wien, ble det opplyst på diplomatisk hold i Sør-Korea lørdag. Saken er kommet i bevegelse etter at nordkoreanske midler er frigitt fra en bank i Macao.

– Vi har fått bekreftet at overføringen er inne i sin endelige fase, meldte det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA lørdag. IAEA-talsmannen Ayhan Evrensel i Wien ville ikke kommentere spekulasjonene om at saken kan ha nådd et vendepunkt.

Men ifølge KCNA er en «delegasjon på arbeidsnivå» invitert til Pyongyang for å drøfte tekniske spørsmål. Byrået skrev at det først og fremst dreier seg om prosedyrer for overvåking av stengningen av Yongbyon-reaktoren 90 kilometer nord for Pyongyang.

Nord-Korea nektet å stenge reaktoren, som er landets eneste, så lenge et beløp tilsvarende vel 150 millioner kroner ikke ble frigitt fra en sperret konto i Macao. Pengene ble holdt tilbake etter amerikanske anklager om svindel, men sist torsdag ble de frigitt.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger