Publisert 13. juli 2006

Innbyggerne i Beirut venter israelske angrep og hamstrer matvarer og bensin, forteller Knut Kaspersen. Han er tilknyttet Røde Kors i byen, og organisasjonen forbereder seg på krig.

NTB

Kaspersen er leder for Røde Kors’ og Røde Halvmånes internasjonale delegasjon i landet. Fra boligen i åsene over Libanons hovedstad Beirut har han utsikt over landets eneste, internasjonale flyplass. Torsdag morgen ble han vekket av at israelske styrker bombet rullebanen.

– Det som nå foregår er forvarselet til krig. Israel er i ferd med å ødelegge Libanons infrastruktur, ved å sjalte ut kraftsentre, bombe hovedfartsårer, bruer og flyplassen, samt blokade av havnene, sier Kaspersen.

Evakuering
Han sier Libanons Røde Kors har mobilisert store ekstramannskaper og økt bemanningen ved landets ambulansestasjoner.
– I tillegg oppfordrer vi folk til å gi blod til Røde Kors’ blodbanker. Vi er forberedt på at konflikten vil eskalere, sier Kaspersen.

Israel ba torsdag den libanesiske regjeringen om å evakuere den sørlige delen av Beirut, hvor den islamistiske gruppen Hizbollah har sitt hovedkvarter. Kaspersen sier folk fra denne delen av byen er i ferd med å trekke opp i nordlige deler av Beirut, og i åssidene rundt hovedstaden.

Uforutsigbart
Ifølge nordmannen er stemningen i byen avventende, men den alvorlige situasjonen er i ferd med å feste seg i folks bevissthet.
– Libanon har opplevd noen år med stabilitet. Dette er kommet som et sjokk på innbyggerne, og situasjonen er uforutsigbar, sier Kaspersen.

Libaneserne forbereder seg på krig ved å hamstre matvarer og bensin, og Kaspersen sier han vil gjøre det samme.
– Jeg har også kjøpt en satellitt-telefon. Jeg frykter Israel vil gå til angrep på kommunikasjonsnettet her, sier han.

Han understreker at en tredel av landets økonomi basert på turisme, og sier det vil ta lang til for Libanon å komme seg på fote etter krigshandlingene.

Kaotiske tilstander
Kaspersen har bodd i Libanon i tre år, og har også tidligere oppholdt seg i landet over lengre perioder. Han har ingen planer om å vende hjem.
– Det er nå det virkelig er behov for meg i Libanon, sier han.

Andre nordmenn forsøker å komme seg ut av byen. I Vest-Beirut sitter Samira Kassab Liland (16) og onkelen hennes. Samiras far Tom Ivar Liland sitter hjemme på Nærbø i Rogaland og får lite gjort for de to.
– Vi ringes veldig ofte for å holde motet oppe, og hun forteller om kaotiske tilstander i Beirut, med folk som rømmer byen, sier Liland til NTB.

Liland er selv tidligere FN-soldat og kjenner Libanon godt. Han tror det er sannsynlig at det vil komme angrep mot nettopp den bydelen datteren befinner seg i.
– Det er en del personer i nabolaget som står på Israels ønskeliste, og israelerne vil derfor antakelig iverksette angrep, sier han.

Folk flykter
Som pårørende fortviler han fordi han ikke får kontakt med norske myndigheter og derfor ikke kan si noe til datteren om hva hun skal foreta seg. Foreløpig holder hun og onkelen seg i ro i Beirut.
– Jeg har forsøkt flere ganger å ta kontakt med Utenriksdepartementet, men har ikke fått svar, sier Liland.

Datteren kom til Beirut torsdag morgen etter å ha flyktet fra landsbyen Kfarchouba tett ved grensa til Israel. Sent onsdag kveld ble fire personer skadd der, en av dem alvorlig.
– Min datters besteforeldre er igjen i landsbyen, sammen med flere andre gamle som ikke kommer seg av gårde, sier Liland.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger