Publisert 4. februar 2000

– Rapporten er lite egnet til å vise den reelle aktiviteten i Nord-Norge, sier Kjell Gievær om rapporten som viser at kun en prosent av verdiskapningen innenfor oljeindustrien skjer i nord.

OPTIMISTISK: Kjell Giæver i Petro Arctic er
optimistisk med tanke på fremvekst av
oljeindustri i nord. Foto INGER JOHANNE STENBERG

– Det er ulike måter å måle på som gjør at Ernst & Youngs rapport ikke blir representativ for hvor mye verdiskapning som faktisk skjer i Nord-Norge, ifølge Kunnskapsparken Bodø og Petro Arctic.

Rapporten som kom tidligere denne uken viser at kun tre prosent av oljeservicejobbene befinner seg i Nord-Norge, og kun en prosent av verdiskapningen skjer i samme område. Men virkeligheten er ikke så dyster skal man tror Kjell Giæver i Petro Arctic.

– Brorparten av bedriftene som har leveranser innen petroleumssektoren har ikke bare denne sektoren som eneste kunde. De har dessuten en omsetning på under 20 millioner kroner i året, det betyr at de faller utenfor den nevnte undersøkelsen, forteller Giæver til Petronord.

Hovedkontorer i sør
Et annet poeng som ifølge Kunnskapsparken og Petro Arctic kommer for dårlig frem i undersøkelsen » The 2009 Norwegian Oilfield Analysis» er at undersøkelsen tar utgangspunkt i hvor de enkelte leverandørene har hovedkontor. Dette betyr at firmaer som Aibel i Hammerfest og Nexans på Rognan ikke kommer med i den nordnorske statistikken.

– Om en gjør denne undersøkelsen om fem år hva vil resultat være da tror du?

– Om noen år vil en nok se en økning uavhengig av om en gjør det på samme måte som Ernst & Young eller som oss. Petro Arctic har en ambisjon om at mellom ti til 15 prosent av verdiskapningen i oljeindustrien vil være i Nord-Norge i løpet av de neste ti til 15 årene, forteller Giæver til Petronord.

Det er utbygginger som Skarv og Goliat som får optimismen til å lyse hos oljefolket i nord. Selv om de konkrete ringvirkningene i industrien vil bli store, så understreker Giæver at også andre deler av samfunnet vil kunne oppleve økning som følge av økt industri og utbygging i nord. Og det er ikke bare gass under havbunnen skal man tro entusiastene i nord.

– Gassprisen påvirker selvfølgelig utbygginger av felt i nord, men vi tror jo at det også finnes olje i nord, ikke bare gass. Også Oljedirektoratet ser positivt på leting og utvikling i nord, tilføyer Giæver.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger