5 grunner til optimisme for oljeaktiviteten i nord

KJell Giæver, Direktør i Petro Artic (Foto: Bjørn Tore Bjørsvik)
Publisert 11. august 2015

Kronikk: Kjell Giæver, direktør Petro Arctic

Etter mange år med stor optimisme og synlige ringvirkninger i nord av olje- og gassaktiviteten, er vi nå inne i en tid hvor tålmodighet og utholdenhet blir satt på prøve. Selv om ringvirkningene i nord er på rekordnivå, og flere felt kommer i drift, er utålmodigheten stor. Næringsliv og samfunn hadde forventet et langt høyere aktivitetsnivå enn det vi har i dag.

Hvorfor er utålmodigheten så stor?

Jo, denne næringen representer det ypperste av bærekraft og verdiskaping i Norge: Sysselsetting av ca 300.000 arbeidstakere; lokal-, regional- og nasjonal verdiskaping; direkte inntekter til staten og felleskapet som utgjør over 25 % av BNP; teknologiutvikling og innovasjon i verdensklasse; og en næring som eksporter tjenester og utstyr for over 200 milliarder hvert eneste år – med Norge som hjemmebase.

I tillegg til dette sitter vi i Norge med tidenes mulighet til å kombinere vår olje- og gassaktivitet med verdens beste løsninger for minst mulige negative klimaavtrykk fra petroleumsaktiviteten. Vi er best på dette området i dag, og har alle forutsetninger for å være det også i framtiden. Havområdene i nord vil være våre nye «hjemmebane» for verdens beste klimaløsninger for olje- og gassproduksjon til havs. Dette vil på sikt kunne skape fortsatt vekst for vår leverandørindustri på den globale arena.

De fleste energiprognoser for dette århundret viser at olje og gass vil være helt avgjørende for verdens energimiks, noe vi i Norge bør glede oss over. Samtidig gir det oss et betydelig ansvar med å fortsette å utvikle klimavennlige løsninger for produksjon og utvinning, også når det gjelder utslipp som bruk av fossile energikilder skaper gjennom transport og videre energiproduksjon.

I fjor sommer skinte sola på petroleumsnæringen med en oljepris på over 115 dollar per fat, og trærne vokste «nesten» inn i himmelen – noe vi alle vet ikke skjer i virkeligheten. Denne sommeren har hittil gitt oss mye gråvær i nord. En oljepris på under 50 dollar per fat er blitt den nye virkeligheten. Store kostnadskutt, og ansatte som mister jobben hos oljeselskaper og deres leverandører preger nyhetsbildet istedenfor rekordvarme og solfaktorråd.

Veien videre; er den fylt av jubel eller skuffelser for oss som heier på petroleumsnæringen? Vi i Petro Arctic er ubetingede optimister på vegne av energinasjonen Norge og har lyst å forklare hvorfor.

Her er vår 5 -punkts liste:

Energibehovet i verden

Produksjonen av fornybar energi vil øke med rekordfart globalt. Som en av verdens ledende produsenter av fornybar energi, er dette godt nytt for Norge.

Samtidig er det stor enighet om at olje og gass i 2050 fremdeles vil stå for ca 40 % av energimiksen globalt. Selv om dette er en reduksjon fra nivåer på 50 – 60 % i dag, så er det fremdeles 40 %, og med en forventning om en økning på 30 % i energietterspørselen fram mot 2035, vil dagens produksjonsvolumer av olje og gass forbli relativt uendret.

Verden trenger all den energien vi i Norge klarer å produsere.

Kostnadskutt og framtidsrettede feltutbygginger

Dagens oljeselskaper jobber med kostnadsreduksjoner som skal gjøre framtidens oljefelt mer robuste og lønnsomme. Nye felt som settes i produksjon skal tåle en pris på 50 dollar. Vi ser allerede gode effekter av de tiltak som er iverksatt, og et felt som Johan Castberg nærmer seg en balansepris på 50 dollar.

 Store olje- og gassreserver i nord

Flere av verdens største olje funn de siste årene har blitt gjort i Norge, og to av dem i Barentshavet. Samtidig er det en felles oppfatning at områdene som er utforsket kun er i startgropen, og potensialet for å gjøre flere gigantfunn er betydelig. Interessen rundt 23 konsesjonsrunde i Barentshavet Sørøst viser dette. Mange har beskrevet det som et «world cup» i oljeleting hvor «alle» de beste og største oljeselskapene deltar i jakten på det sorte gull. I tillegg til dette er attraktive områder utenfor Lofoten og Vesterålen, samt Barentshavet Nord, ennå ikke åpnet.

Framtidig oljepris

Dagens oljepris er på ca. 50 dollar, en pris som ikke er bærekraftig på lang sikt. I løpet av 1 – 2 år vil dagens overskudd av olje i markedet jevne seg ut, og vi vil få en situasjon hvor tilbud og etterspørsel samsvarer med kostnaden for å realisere nye oljefelt. Her er det selvfølgelig et stort sprik mellom de ulike prosjektene, men en realistisk prognose basert på oljefeltutbygginger i USA, Russland, Brasil, Afrika og Norge tilsier en balansepris på 60 – 80 dollar per fat olje. Vi tror derfor en framtidig oljepris fra 2020 vil ligge mellom 70 – 90 dollar per fat.

Klimaløsninger

Norsk olje- og gassproduksjon er verdensledende når det gjelder teknologi, krav, HMS-standarder og avgifter knyttet til klimagassutslipp fra våre olje- og gassfelt offshore. Faktisk har vår petroleumsaktivitet et 60 % lavere negativt fotavtrykk for klima enn gjennomsnittet i bransjen globalt. All sunn fornuft tilsier at det er Norge som da bør gå foran og vise vei for hvordan framtidens petroleumsproduksjon skal gjøres på en best mulig måte, både for klima og bærekraft, nasjonalt og globalt for framtidens generasjoner.

For mer informasjon om oljeaktivitet i nordområdene, sjekk ut Leverandørindustriens Nordområdekonferanse 2015 i Narvik (17.) 18.-19. november.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger