Betydelig leverandørmarked innen olje- og gass i nord

(Foto: Statoil ASA)
Publisert 10. februar 2016

Historisk er det Norne som har bidratt med mest aktivitet for regionen. Med Skarv-utbyggingen kom et nytt nivå på NOK 4-5 milliarder årlig. Markedet er forventet å øke ytterligere mot 2017 når Aasta Hansteen skal bygges ut og settes i produksjon (dobling fra 2015 til 2017). Etter 2017 ser man et lite fall i mulig marked for lokale leveranser. Dette fallet er knyttet til ferdigstillingen av Aasta Hansteen i 2018 og utsettelsen av åpningen av nye områder. Kilde: Petroforsight 2030

Les også: Balansepris ned mot 45 dollar fatet i Barentshavet

Les også: Norskehavet nord og Barentshavet kan gi over 70 milliarder i årlige investeringer

Fra historisk nivå på rund NOK 1 milliard årlig i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, er nå nivået på omtrent NOK 4 milliarder. Dette forventes å dobles igjen mot 2020. Dette på grunn av økt boreaktivitet og utbygginger med Goliat og Johan Castberg.

Balanseprisnivået i Barentshavet er konkurransedyktig med andre offshore provinser

Basert på separate analyser rundt ulike kostnadeselementer og drivere, kan man oppsummere forskjellen i balansepris, såkalt «break-even oljepris», mellom en mulig utvikling i Nordsjøen og en tilsvarende utbygging i Barentshavet.

I 2014 studiet ble det estimert at balanseprisen i Barentshavet ble ca 16% høyere enn tilsvarende felt i Nordsjøen. Gitt en generell 20% kostnadsreduksjon som følge av lave oljepriser gir dette tilsvarende balansepriser på mellom 48 og 60 USD per fat for Barentshavet. Denne vil kunne variere avhengig av ulike feltkarakteristikker.

Det er få «tilsvarende» felt i Nordsjøen, hvilket vil kunne gjøre utbygginger i Barentshavet konkurransedyktige. De fleste store ikke besluttede felt i Norge ligger nå i Barentshavet.

Dersom aktiviteten øker og lokal kapasitet blir bygget opp kan man potensielt få ned balanseprisen med 2-4 USD per fat. Videre er det viktig for Wisting og Barentshavet Sørøst å finne gode løsninger relatert til grunne reservoar for å øke utvinning og redusere kostnader. Dette vil ytterlige kunne redusere balanseprisen rundt 6 USD/bbl.

Nyhetsbrev fra Petro.no

Goliat, Eni
(Illustrasjon: Eni Norge)

 

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger