Det norske og Norsar inngår forskningssamarbeid

Erik Holtar, sjef for forskning og utvikling i Det norske og Anne Lycke, administrerende direktør i Norsar. Foto: Det norske
Publisert 27. januar 2016

Hensikten med samarbeidet er å få fakta som kan gi en kontinuerlig overvåkning av miljøet i nordområdene. Det gjelder ikke minst hvordan isbreer beveger seg, og hvordan landområdene reagerer på endringer i utbredelsen av isen.

Det norske vil bruke de data som Norsar fremskaffer til å forstå de geologiske prosessene bedre, kartlegge svakhetssoner i berggrunnen, og vise når og hvor de er aktive i dag. Lykkes dette vil det gi en bedre mulighet til å kartlegge geologien, og dermed gi bedre forståelse av hvor det er mulig å finne olje og gass.

Norsar har et stort nettverk av jordskjelvstasjoner som kontinuerlig samler inn data om bevegelser i jordskorpen. Disse stasjonene fanger i dag, blant annet, opp signaler fra atomsprengninger.

Erik Holtar, sjef for forskning og utvikling i Det norske, er glad for den avtalen som er inngått.

– Vi er svært interessert i data som kan brukes på nye måter, og benytter oss av våre forskningsmidler til å følge utradisjonelle veier for å nå målet om større forståelse av undergrunnen. Det er alltid et poeng for oss å samle inn og bearbeide nye data, det er da vi kan gjøre nyvinninger innen geologi og geofysikk, sier Holtar.

Anne Lycke, administrerende direktør i Norsar, er stolt over avtalen som er inngått med Det norske.

– Vi er stolte over at Det norske nå gir oss muligheten til å utvikle metoder for å bidra med beslutningsunderlag for norsk oljeutvinning. Vi ser frem til å videreutvikle bruksområdet for våre seismiske stasjoner. Vi arbeider kontinuerlig for å bruke vår solide kompetanse innenfor seismologi og analyser. Dette er et spennende, nytt bidrag inn i dette arbeidet, sier hun.

Norsar er et uavhengig forskningsinstitutt med spesialfelt innen forskning, tjenester og programvareutvikling relatert til seismologi og anvendt geofysikk. Norsar har ansvar for noen av verdens største observasjonsenheter for registrering av jordskjelv og eksplosjoner, og har i mer enn 40 år bidratt med metodeutvikling for avansert seismologisk dataprosessering og analyse.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger