– Et skritt i feil retning å frede Arktis

(Foto: Stortinget)
Publisert 13. april 2015

Frp vil ikke være med på å frede Arktis fra oljevirksomhet, slik Venstre vedtok på sitt landsmøte.

Det skriver Dagsavisen.

– Det oljenæringen nå trenger er forutsigbarhet. Det å frede Arktis vil være et skritt i feil retning. Verden trenger energi, og Norge driver olje- og gassvirksomhet med verdens strengeste miljøkrav. Det skal vi fortsette med å gjøre, sier nestleder i næringskomiteen Øyvind Korsberg til Dagsavisen.

Venstre mener at oljefondet må selge seg ut av selskaper som produserer eller er involvert i utvinning av olje fra tjæresand, skifer eller opererer i Arktis. Også energiselskaper der kull står for mer enn 25 prosent av inntektene, kraftproduksjonen eller energibruken, havner på Venstres svarteliste.

Det samme gjelder selskaper «som søker etter prosjekter som er avhengig av oljepriser som ikke er forenlig med togradersmålet». Heller ikke selskaper med utslipp eller utvinningskostnader som ligger 25 prosent over gjennomsnittet, vil Venstre ha med.

Har ikke regnet på verdien av oljerelaterte aksjer

Venstre har ikke regnet på hvor store verdier Statens pensjonsfond utland (SPU) må selge aksjer for dersom deres kriterier får flertall, skriver NTB.

– Men vi vet at den høyest mulige teoretiske summen er NOK 270 milliarder. Det er den samlede verdien av oljerelaterte aksjer i SPU i dag. Det er uansett en håndterbar størrelse, som jo dessuten skal investeres i andre selskaper, sier Venstres nestleder og leder av energikomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen.

Elvestuen forventer at Statoil avvikler tjæresand-engasjementet dersom uttrekkskriteriene blir vedtatt. Også engasjementet i Barentshavet er ytterst problematisk, vedgår han.

– Men ellers påvirker ikke dette det statlige eierskapet som sådan i Statoil. Det er en annen diskusjon, sier Elvestuen.

SPU har ikke aksjer i Statoil, fordi fondet ikke investerer på Oslo Børs.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger