EU: Norsk gass er svært viktig

EUs klima- og energikommisær Miguel Arias Cañete og olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Erling Kvadsheim
Publisert 5. februar 2016

EU bekrefter nok en gang betydningen norsk gass har for Europa. Det skriver Norsk olje og gass.

Dagens møte i Brussel er det tredje i rekken der Norge og EU møtes for å drøfte sentrale energispørsmål. Både EUs klima- og energikommissær Miguel Arias Cañete og olje- og energiminister Tord Lien var til stede. Dette skjer få dager før EU legger frem sin «Vinterpakke» som omhandler bruk av gass.

For Norge var de sterke signalene fra EU om viktigheten av norsk gass svært gledelige. Det er verdt å minne om at vi eksporterte rekordmye gass til Europa i fjor, og det gjør at energikommisæren understreker at «Norges rolle som en langsiktig, pålitelig og forutsigbar leverandør er svært viktig for EU.»

Han understreket videre at gass må være et middel for å erstatte kull, samtidig som det er den aller beste partneren for fornybar kraft. Når solen ikke skinner og vinden ikke blåser, er gass den mest fleksible energikilden som raskest kan dekke behovet Europa har. Etter Paris vil norsk gass spille en enda viktigere rolle, for eksempel sett i lys av Storbritannia sin beslutning om å stenge ned kullkraftverk og erstatte disse med blant annet gass.

Norge bidrar til Europas forsyningssikkerhet av energi

Vår sokkel har betydelige gjenværende gassvolumer i eksisterende felter og det er et stort potensial for økt utvinning og leting nær eksisterende felt. Men skal vi være en langsiktig gassleverandør på dagens nivå, trenger vi nye funn av en viss størrelse. Da er mulighetene best i de nye områdene. Derfor er det viktig å åpne nye områder.

Ifølge Gasscos rapport om gassinfrastruktur i Barentshavet vil ressursene i dette havområdet spille en nøkkelrolle i å opprettholde norsk gassproduksjon utover 2020-tallet. Studien viser at det kan være store verdier i å utvikle gassressursene i Barentshavet.

Norsk olje og gass har tro på at utstrakt leting i Barentshavet kan bidra til å øke gassressursene i området, og dermed bringe ned kostnadene for et eventuelt gasstransportrør. Da er det også viktig at vi får klare signaler fra EU, som er vår største kunde, om at de vil fortsette å kjøpe norsk gass.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen skal selv til Brussel om to uker for å møte klima- og energikommisær Cañete og Elżbieta Bieńkowska som er EU-kommisær for det indre marked. De skal diskutere EUs kommende vinterpakke og industripartnerskapet mellom EU og norsk olje og gassindustri.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger