Omkamp på Stortinget om elektrifisering av Castberg

(Illustrasjon: Arkiv)
Publisert 14. september 2016

Statoil sier det er for dyrt og usikkert å forsyne Johan Castberg-feltet med strøm fra land. Nå murres det om omkamp på Stortinget, melder NTB.

– Utslippene på norsk sokkel må ned og ikke opp. Vi er nødt til å stille strengere krav enn vi gjør nå. Det er ikke tilstrekkelig å komme med en utredning eller et regnestykke som sier at elektrifisering ikke lønner seg, sier Venstres Ola Elvestuen til NTB.

Elvestuen, som leder Stortingets energi- og miljøkomité, mener alle nye oljefelt enten må forsynes med kraft fra land eller pålegges å ha en løsning for avgasshåndtering med deponi, altså fangst og lagring av klimagasser.

«Sverdrup-reprise»

SVs Heikki Eidsvoll Holmås mener Statoils utbyggingsløsning er i strid med norske klimamål. Før sommeren leverte han et representantforslag om elektrifisering av Johan Castberg-feltet, som i høst vil bli behandlet på Stortinget.

– Vi vil gi olje- og energiministeren pålegg om å sørge for at Statoil etablerer en nullutslippsløsning på Castberg, sier Holmås, som sier han håper på en «Sverdrup-reprise».

Med det sikter Holmås til Stortingets vedtak om elektrifisering av den Utsirahøyden i Nordsjøen, der Johan Sverdrup-feltet er det største. For å få til dette på nytt, må Stortinget trolig treffe et vedtak før planen for utbygging og drift (PUD) legges fram.

SV vil også måtte ha med seg Senterpartiet og regjeringens to samarbeidspartier samt Arbeiderpartiet.

Ap-ja til gass

– Vi kommer ikke til å stille krav om kraft fra land på Castberg. Forutsetningene er annerledes enn på Utsirahøyden, der det var snakk om en områdeløsning, sier Arbeiderpartiets Terje Lien Aasland til NTB.

 

Aasland legger til at Statoils ønskede kraftløsning for Castberg innebærer gassturbiner som er «mer energieffektive enn noensinne».

– For dyrt

Statoil mener elektrifisering fra land kan slå beina under hele prosjektet.

– Johan Castberg er kanskje det verste og dyreste feltet på norsk sokkel å elektrifisere. Det er veldig teknologisk utfordrende, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring i Statoil, til NTB.

Feltet vil ha behov for 170 megawatt, som ifølge Øvrum tilsvarer strømforbruket i en by med 75.000 innbyggere. For å sikre tilgang til kraft og holde kostnadene i sjakk, går de inn for gassturbiner. Utslippene vil da bli 270.000 tonn CO2 per år, som utgjør 2 prosent av det årlige utslippet fra norsk sokkel i dag.

– Vi jobber alt vi kan for å få et best mulig og robust prosjekt, så vil utviklingen i oljeprisen ha en betydning for om det skjer eller ikke, sier Øvrum.

Statoil har tidligere i år sagt at de skal ha en break even-pris på under 45 dollar fatet. Dagens oljepris ligger rundt 47 dollar fatet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger