Skal kartlegge Aasta Hansteen-ringvirkningene

Aasta Hansteen
Publisert 18. november 2014

Kunnskapsparken Bodø har i samarbeid med Universitetet i Nordland fått i oppdrag fra Statoil å kartlegge ringvirkningene av Aasta Hansteen-utbyggingen.

De totale investeringene ved Aasta Hansteen er beregnet til om lag 32 milliarder kroner (2011 kroner). Den regionale andelen av verdiskapingen er estimert til om lag 450 millioner norske kroner (2011 kroner), hvorav det meste antas å bli lokale ringvirkninger på Helgeland.

– Ringvirkningsstudien skal kartlegge alle lokale, regionale og nasjonale ringvirkninger fra utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet. Resultatene skal måles i forhold til utbyggingsprosjektets målsettinger om ringvirkninger, forteller administrerende direktør i Kunnskapsparken Bodø, Eirik Pedersen.

Kunnskapsparken Bodø og Universitetet i Nordland skal kartlegge ringvirkningene av prosjektet helt fram til utgangen av 2019, som er to år etter planlagt oppstart av driften.

– For oss er dette et viktig prosjekt å få inn i forbindelse med den satsingen vi gjør mot petroleumssektoren. Vi jobber tett opp mot denne sektoren, blant annet gjennom den årlige Levert-rapporten og rapporten Industribyggerne. Vi er stolte av å ha vunnet dette oppdraget sammen med Universitetet i Nordland, sier Pedersen.

Foto: Statoil
Foto: Statoil

Aasta Hansteen
Aasta Hansteen er et gass- og kondensatfelt i Norskehavet, 140 km nord for Norne og vel 300 km vest for Bodø. Ressursene på Aasta Hansteen vil være krevende å hente ut fordi funnet ligger langt fra land og utenfor etablert infrastruktur. Havdybden er stor og værforholdene krevende. Aasta Hansteen-feltet skal driftes fra Harstad, mens forsyningsbasen er i Sandnessjøen og helikopterbasen i Brønnøysund.

Aasta Hansteen bygges ut med en Spar-plattform, som den første på norsk sokkel. Spar er en flytende installasjon bestående av et vertikalt sylindrisk skrog som er forankret til havbunnen. Skroget vil inneholde lagertanker for kondensat. Kondensatet vil lastes over på shuttle-tankere på feltet. Stigerørene tar gass-strømmen fra havbunnen og opp til plattformen, og videre ut til Polarled – den 480 kilometer lange gassrørledningen som vil gå fra Aasta Hansteen til Nyhamna i Møre og Romsdal.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger