Suksess for permanent miljø-overvåking av oljefelt

Formålet med permanent Oilfield Monitoring System (PRM) er å overvåke injeksjonsbrønner ved bruk av akustiske signaler fra reservoaret for å unngå lekkasje til omgivelsene. Foto/modell: Octio
Publisert 7. oktober 2015

Teknologiselskapet Octio er lokalisert i Bergen og Harstad. I 2014 signerte selskapet en kontrakt med Statoil om permanent miljø-overvåking på Oseberg-feltet. – Systemet viser seg å fungere svært bra, sier John Even Lindgård ved Harstad-kontoret. Ved Gunnar Lund, Kunnskapsparken Nord

Octio er et teknologiselskap med fokus på systemer og løsninger som overvåker reservoarer, boring og injeksjonsbrønner fra havbunnen.
Et av formålene med permanent Oilfield Monitoring System (PRM) er å overvåke  injeksjonsbrønner ved bruk av av akustiske signaler fra reservoaret for å unngå lekkasje til omgivelsene.
PRM på Oseberg er selskapets første kommersielle kontrakt.

Bergen og Harstad

Geofysiker John Even Lindgård ved Octios Harstad-kontor er svært godt fornøyd med overvåkingen på Oseberg. - Systemet vårt viser seg å fungere utmerket.
Geofysiker John Even Lindgård ved Octios Harstad-kontor er svært godt fornøyd med overvåkingen på Oseberg. – Systemet vårt viser seg å fungere utmerket.

Octio etablerte avdelingskontor i Harstad 1. august i 2013. Geofysiker John Even Lindgård leder både avdelingen i nord og geofysikkgruppen ved hovedkontoret i Bergen.
–      Geologien er ikke alltid like lett å ha full kontroll over. Små jordskjelv kan føre til sprekker i formasjoner der oljeselskap opererer og føre til lekkasjer. Vårt system lytter kontinuerlig og gir beskjed i samme øyeblikk som slike endringer oppstår, slik at operatører kan sette inn nødvendige sikkerhetstiltak. Oljeselskap har i mange år vært oppmerksom på nevnte problemer, men uten å kunne sette inn tiltak. Nå tilbyr Octio løsningen, sier Lindgård.

–      Hvorfor er det viktig for Octio å være til stede i nord?

–      I nord er det ekstra viktig å ha fokus på sikkerhet under oljeutvinning. Generelt er faren for oppsprekking av reservoarene større i Barentshavet enn andre steder. Derfor mener vi at det bør stilles større krav til sikkerheten. Her har Octio mye å bidra med, det viser våre gode resultater på Oseberg.

Stor interesse – dårlig timing

–       Hvordan er interessen for Oilfield Monitoring System (PRM) hos oljeselskap i inn- og utland?

–       Jeg pleier å si at interessen har aldri vært bedre og timingen aldri vært dårligere! Men selv om lave oljepriser preger bransjen for tiden, er interessen for å utvikle nye sikkerhetstiltak på sokkelen stor. Blant annet på konferanser der jeg presenterer Octios systemer, sier Lindgård. 

Statoil Technology Invest er hovedaksjonær i OCTIO AS.  
Selskapets permanente system har en klar fordel i forhold til taueseismikk ved at oljeselskapene får kontinuerlig informasjon om reservoaret de produserer fra.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger