Tidenes beste for Xplore North under ONS 2014

Foto: Bjørn Tore Bjørsvik
Publisert 19. november 2014

Bildespesial: Tidenes beste ONS, også for Nord-Norge
– Vi er meget fornøyd, sier ONS-general Leif Johan Sevland til Petronord.no.

– Det meste har fungert som det skulle, og kombinasjonen messe, konferanseprogram og ONS -festivalen, har truffet bra, sier han.

Denne samme tilbakemeldingen fikk petronord.no fra deltagerne på Xplore North, fellestanden for nordnorske bedrifter- og organisasjoner, gjennom hele uken.

Verdens største?
Allerede onsdag kveld hadde over 75.000 vært innom messeområdet på ONS.

– De endelige tallene er ikke klare, men vi kommer til å ende opp et sted over 85.000 besøkende sier Sevland.

Tradisjonelt har OTC (Offshore Technology Conference) i Houston vært regnet som den største, med offisielle besøkstall på 108.300 deltagere i 2014. Men her er det en viktig forskjell. ONS skanner hver enkelt deltager som går inn på messeområdet, mens OTC måler på antall badges de har printet ut. Ingen har kontroll på hvilke av badge-eierne som faktisk går på messen.

Sevland ønsker ikke å ha noen formening om hvorvidt ONS nå er den største oljemessen i verden målt i antall deltagere.

– Men at dette er i verdensklasse, det kan jeg si.


Harstad -ordfører Marianne Bremnes fikk besøk av Statoils Arne Sigve Nylund og Hans Jacob Hegge på Harstad-standen.


– Dette ble et bra ONS, som vanlig, sier Kjell Giæver, administrerende direktør i Petro Arctic.

– Nå når Nord-Norge endelig er en del av petroleumsnasjonen og -markedet, er interessen deretter, så inntrykket jeg får, både av egne opplevelser og tilbakemeldinger fra deltakerne her på Xplore North, er udelt positivt.

Giæver kan melde om stor interesse for Xplore North, både blant bedrifter og myndigheter, og selv om han ikke vil gå inn på navn, røper han at flere større og ledende aktører har vært innom og sondert terrenget for konkrete etableringer i nord.

– Jeg håper dette viser at vi i nord er framoverlent og kunnskapsrike, og klar for å konkurrere om oppdragene, ikke bare i Nord-Norge, men på hele den norske sokkelen og på sikt i utlandet også.


Arne Sigve Nylund, Statoils sjef for oppstrømsvirksomheten på norsk sokkel, inviterte nok en gang leverandørindustrien med på samarbeid for å få ned kostnadsnivået på norsk sokkel. Han kunne bringe lite nytt om hva som skal skje med Johan Castberg, til tross for at konferansier, tidligere statssekretær i Olje- og energidepartementet og leder for KonKraftutvalget, Liv Monica Stubholt spurte med stor presisjon.

Pay Pal- og Tesla-gründer Elon Musk, her i samtale med Nisha Pillai, var en annen av headlinerne på konferansens første dag. Elon Musk ble introdusert som ”en titan innen teknologi,” en rockestjerne i Norge. Og budskapet hans burde interessere en og annen nordnorsk gründer…

På spørsmål fra Pillai på hvorfor han kom på en olje- og gasskonferanse, svarte Musk:

– Norge har vært vel veldig gode på elektriske biler, så jeg er her av takknemlighet, halvveis spøkte han innledningsvis, men fortsette med å påpeke at Norge har bra insentiver for elektriske biler. Flere hadde spørsmål om temaet, men Tesla var egentlig det minst interessante han hadde å by på.

Batteriteknologi som gir vindenergi den fleksibiliteten som trengs for å være hovedenergikilde for byer, var én, en annen var regnestykkene han la fram for hvordan verdens energibehov kan dekkes gjennom solpaneler. For mange i salen var nok dette en øyeåpner: Det er altså ikke hogget i stein at hydrokarboner er en helt nødvendige del av den fremtidige energimiksen, selv ikke når den forventede økningen i etterspørsel regnes inn.

Etter seansen på scenen, tok Musk seg tid til et kort intervju med petro.no.

Hvor vil du anbefale at Norge investerer oljeinntektene?

–  Jeg synes man burde begynne med å redefinere hva Statoil skal være, at det ikke er et oljeselskap, men et energiselskap. Og da er spørsmålet, hva er de åpenbare energiressursene å se til, hva vil vare lenge? Svaret er vannkraft, geotermisk, og vind – og selvfølgelig solenergi. Nå er vel ikke Norge det beste valget for solenergi, smilte han.

– Men når det gjelder vind- og vannkraft: Norge er ekstremt sterke på vannkraft, men burde tidoble sin energiproduksjon fra denne kilden. Man må selvfølgelig ta hensyn til fisk og dyreliv etc., men hvorfor ikke prøve? Det ville vare evig.

Om slike visjoner skulle bli realisert, ville det være gode nyheter for Nord-Norge, hvor man verken mangler vind eller vann, og i tillegg har et enormt potensial for tidevannskraft. Men da kreves det investeringer i strøminfrastruktur, noe oljefondet kunne vært brukt til.

– Akkurat nå investerer vi oljepenger i eiendom i London og New York. Er det en fornuftig strategi?

– Jeg ville ikke investert i eiendom i London. Eiendomsmarkedet i den byen har nylig vært gjennom et kraftig fall, og kommer sannsynligvis til å få et nytt.

Analytiker og markedsguru Philip Lambert stod på talerlisten på konferansens andre dag. Ikke alt han kunne melde var like egnet til å begeistre et norsk publikum, men var ikke nødvendigvis negativt sett med nordnorske øyne.

– Norge satser mye på å levere gass til Europa, men det europeiske markedet er fiendtlig innstilt til gass – fordi det ikke er fornybart, sa Lambert.

Nettopp den innstillingen i markedet hvor de norske rørledningene munner ut (med unntak for Langeled som går til Storbritannia og gassen er ønsket), styrker Snøhvit/Melkøyas posisjon, og bør være faktor når fremtidig gassinfrastruktur i Barentshavet på ny kommer på agendaen. Det er ikke noe poeng å knytte eventuell barentsgass til et rør sørover hvor gassen ikke er ønsket, når LNG kan nå et hvilket som helst marked over kjøl.

Hege Vignes og Annette Ekman fra Kunnskapsparken Nord kan fortelle om stor interesse for Harstad-standen, både fra offentlig og fra bedriftshold.
– Mandag hadde vi OED her, og Marianne (Bremnes) tok imot både kronprins Håkon og oljeminister Tord Lien, forteller Ekman, og framhever også det gode samarbeidet man har hatt med Narvik- og Lenvik kommuner om årets ONS.

– Ellers har vi hatt stor pågang, og mange forespørsler fra bedrifter som vurderer å etablere seg i nord, blant annet 10-12 finske bedrifter, sier hun.
– Vi har også hatt relativt stor pågang av studenter som nå ser syn på å flytte tilbake til landsdelen og hjembyen, så dette har vært artig.


Nordnorsk petroleums Grand Old Man, Kåre Storvik var selvfølgelig hjertelig tilstede på ONS – og som vanlig kom han ikke tomhendt. Med seg hadde han hele 28 finske bedrifter og organisasjoner, alle innsilt på å være en del av det kommende, arktiske oljeeventyret.

– Disse kan bli en verdifull bidragsyter til å få oljejobbene hjem til Norge igjen, sier Storvik til petronord.no.

– Dette er bedrifter med kapital og erfaring fra arktiske forhold, blant annet har vi med oss Oulo, som er en teknologibedrift med over 250.000 ansatte. Bedriftene som er med oss her har teknologi som norsk og nordnorsk petroleumsvirksomhet trenger for å få ned kostnadsnivåene. Faktisk tør jeg påstå at teknologitettheten på denne standen er den største på hele ONS!

Storvik var nøye med å understreke at finnene var her for å søke samarbeid, primært med nordnorske bedrifter, og ikke for å konkurrere.

– Så her er det ikke snakk om konkurranse, men om partnerskap!


Det er deles ikke ut noen premie til den som klarer gjette hvilket marked slange- og koblingsekspertene i Tess fokuserte på under årets ONS.


Hallvard Petersen, havnedirektør i Tromsø, var på ONS for å markedsføre den nye offshorebasen som åpner i Grøtsund 19. september.
– Her blir det 130 meter med ny kai, 22 meters dybde og ro-ro anlegg, kunne han fortelle.

– I tillegg blir det i første fase 93.000 kvadratmeter med arealer tilgjengelig, og avtalen med baseoperatøren Asco er som kjent i boks.
NOK 300 millioner er investert i den nye basen, som Tromsø Havn annonserer som den største og mest moderne offshorebasen i Nord-europa.

– Dere er ikke helt der ennå? Dere er fortsatt en femtedel av Polarbase, og betydelig mindre enn f.eks. Risavikbasen i Tananger?

– Det er sant, smiler Pettersen.

– Men dette er første steg på veien, og vi har 1500 mål som skal utvikles. Han kan videre fortelle at man under ONS har signert samarbeidsavtaler for andre aktører på Grøtsund, men kan i skrivende stund ikke gå ut med hvem disse aktørene er.


Mange var innom minglearealet på årets Xplore North stand.


Ingen ONS uten Momek tilstede.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger